Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu-Vasile Răcuci (Grup PNL)
Propunere legislativă importantă pentru sectorul privat din România

Claudiu-Vasile Răcuci, deputat PNL, anunță depunerea unei propuneri legislative extrem de importante privind modificarea și completarea Codului fiscal, care va aduce beneficii importante angajatorilor și angajaților din sectorul privat, dar și venituri mai mari la bugetul asigurărilor sociale:

„Am depus astăzi, la Camera Deputaților, împreună cu mai mulți colegi deputați din PNL o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului fiscal, care va aduce beneficii majore atât angajatorilor, cât și angajaților din sectorul privat și va contribui la o mai bună colectare a sumelor strânse la bugetul asigurărilor sociale. Este vorba despre o relaxare fiscală puternică aplicată asupra muncii suplimentare. Mai precis, orele suplimentare lucrate de angajații cu normă întreagă vor fi scutite de impozitul pe venit, de contribuțiile sociale de sănătate, de șomaj, riscuri de accidente. Pentru orele suplimentare realizate se vor plăti numai contribuții de asigurări sociale, de 10,5%, contribuția angajatului, contribuții care vor sprijini angajații să obțină un punctaj superior la pensionare și vor diminua deficitul pe care îl are în prezent fondul de pensii. Există, evident, și un plafon, deja definit de Codul muncii, al numărului de ore suplimentare pe care le poate efectua într-o lună un angajat, de 32 de ore. Așadar, facilitatea privește strict orele suplimentare efectuate în limita acestui plafon și doar pentru angajații din sectorul privat, care sunt încadrați cu normă întreagă”.
Deputatul Claudiu Răcuci explică motivele unei asemenea inițiative și argumentele pentru care o asemenea măsură nu se poate aplica și în domeniul public: „În sectorul public, plata orelor suplimentare este la decizia exclusivă a Guvernului Grindeanu. Dacă se vrea sau nu să se plătească angajații pentru munca suplimentară ține de Guvernarea PSD-ALDE și de disponibilitățile financiare din buget. Din câte am văzut cu toții, în bugetul PSD pentru 2017 nu sunt bani suficienți nici măcar pentru acoperirea salariilor pe tot parcursul anului, dar apoi și pentru plata orelor suplimentare. Deci, pentru plata orelor suplimentare în sectorul public răspunde Guvernul Grindeanu-Dragnea. Ceea ce putem face noi, ca liberali, este să stimulăm productivitatea și competitivitatea agenților economici din mediul privat. Din cauza fiscalității atât de mari aplicate asupra muncii, foarte puțini agenți economici plătesc ore suplimentare, deși și-ar dori să crească propriile afaceri. La rândul lor, și angajații și-ar dori salarii mai mari, muncind încă 1-2 ore suplimentare pe zi. Dar cum poți să-l convingi dacă el câștigă încă foarte puțin la salariu? Cum poți stimula un agent economic să producă mai mult, dacă nu găsește personal pregătit sau chiar nu mai găsește deloc forță de muncă? Pentru acest motiv am venit în întâmpinarea celor două categorii, angajați și angajatori, dar ne-am gândit și la deficitul bugetului asigurărilor sociale care ar fi unul dintre câștigătorii acestei măsuri. Am toată încrederea că o astfel de măsură va fi extrem de bine receptată în mediul privat, motiv pentru care am convingerea că, deși proiectul este inițiat de PNL, el va fi susținut și de parlamentarii de la alte partide”, a mai adăugat deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 19 septembrie 2018, 17:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro