Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Claudiu Răcuci (Grup PNL)
Claudiu Răcuci, deputat PNL – Ce se ascunde în spatele scăderii salariilor inspectorilor ANAF?

Claudiu Răcuci, deputat PNL, descifrează ce se află de fapt în spatele scăderii cu 20% a sporurilor salariale acordate până la 1 martie inspectorilor ANAF:

„Nu știu de ce a trecut atât de ușor neobservată scăderea veniturilor salariale ale inspectorilor ANAF? Poate pentru că, pe de altă parte, doamna Olguța Vasilescu anunță o nouă lege a salarizării și promite cu lacrimi în ochi că va crește cu 100% salariile angajaților cu studii medii din sectorul public, peste cele ale profesorilor universitari sau medicilor specialiști și cu mult peste cele din domeniul privat. Altă explicație nu cred că există! Ceea ce este însă foarte important și a trecut total neobservată este disperarea Guvernului Grindeanu cu privire la ritmul încasărilor bugetare dezastruoase după lunile ianuarie și februarie, deși toată presa le-a raportat la anul 2016 și nu la veniturile programate pentru 2017, în baza cărora s-au angajat cheltuielile bugetare pentru acest an. Am constatat cu toții cum domnul Grindeanu i-a chemat săptămâna trecută pe ministrul Finanțelor și șeful ANAF să le ceară socoteală pentru dezastrul din încasările bugetare. Este total nedrept ca atunci când politica guvernamentală este profund greșită să-i sancționezi pe angajații care-și fac oricum cu mare dificultate datoria. Nu m-ar mira ca, într-un gest de disperare, Guvernul Grindeanu să sancționeze salarial și alte categorii de funcționari, pentru că intratul cu economia în gard pare iminentă.”
Deputatul Claudiu Răcuci spune că, în spatele acestei sancțiuni, stă presiunea pe care noul șef al ANAF o face asupra angajaților ca să aducă bani la buget, cât mai mulți, nu contează cum, pe seama sectorului privat din România: „Este o sancțiune cu obiective precise! Inspectorilor ANAF li s-a spus cu subiect și predicat: nimiciți mediul privat și aduceți bani la buget! Acest lucru stă de fapt în spatele tăierii veniturilor salariale pentru inspectorii ANAF. Mai mult, diminuarea veniturilor salariale este doar o primă etapă în disponibilizarea mai multor angajați ai fiscului românesc, sub pretextul deja caraghios și necredibil al – reorganizării în scopul eficientizării. Este jignitor să fluturi în vânt o lege a așa-zisei „prevenții” în sectorul economic, iar, pe de altă parte să constrângi inspectorii ANAF să efectueze controale peste controale, să hărțuiască mediul de afaceri, culmea, chiar și în zonele contribuabililor de bună-credință, cei care nu dorm noaptea pentru a putea să-și plătească la timp obligațiile fiscale. Guvernul Grindeanu nu a înțeles că nu poți colecta mai mulți bani pe seama unor agenți economici care nu reușesc să se dezvolte, care nu au nici o speranță că investițiile publice îi vor ajuta să crească cifrele de afaceri, care nu mai găsesc forță de muncă bine calificată și care nu pot majora salariile, din pix, fără criterii de performanță, așa cum face doamna Vasilescu. Este cert că această decizie a ANAF este semnalul cel mai clar al faptului că anul 2017 va fi un an deosebit de greu pentru toți întreprinzătorii din România, iar aceștia să se aștepte la tot ceea ce este mai rău cu putință: pe de o parte, o contracție a afacerilor pe orizontală, iar, pe de altă parte, controale excesive ale structurilor fiscale, unele chiar și la limita abuzului, doar pentru a aduce mai mulți bani la buget. Trag speranța că toate măsurile ANAF de creștere a încasărilor bugetare impuse de Sorin Grindeanu să se facă într-un mod transparent, iar la sfârșitul anului 2017 să numărăm mai multe afaceri, mai multe locuri de muncă în România și o creștere economică sănătoasă și nu contrariul, adică mai multe insolvențe, mai multe falimente, mai mulți șomeri și o creștere economică neconvingătoare, nesănătoasă și epuizată pe termen mediu și lung.” a mai adăugat deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 19 iulie 2018, 18:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro