Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Claudiu-Vasile Răcuci (Grup PNL)
Guvernul Grindeanu a repornit inflația și importurile galopante, însă nu iese din logica alegerilor

Deputatul PNL Claudiu Răcuci își arată îngrijorarea cu privire la restartarea procesului inflaționist și la degradarea balanței comerciale a României: „Trebuie să fii orb ca să nu observi faptul că măsurile populiste luate de Guvernul Grindeanu încep deja să-și producă efectele negative în economie.

Pe de o parte, creștea abruptă a salariului minim pe economie, fără o creștere corespunzătoare a productivității muncii, a determinat deja mai multe disponibilizări la unele fabrici din țară. Nu cred că există vreun agent economic care să nu-și dorească să-și plătească salariații mai bine! Dar, știm cu toții că salariile nu cresc din pix, ci dintr-o eficiență economică mai mare și dintr-o productivitate mai bună. Atunci când creșterea salarială se face din pix, ea își produce imediat efectele negative, fie că vorbim despre disponibilizări, fie despre creșterea costului total de producție. Consecința este simplă: creșterea de cost se transferă asupra prețului final și, deși salariatului i-a crescut leafa, constată că puterea lui de cumpărare nu a crescut și s-a bucurat degeaba. Mai mult, datele Institutului Național de Statistică ne arată, de asemenea, evoluții îngrijorătoare. Odată cu măririle de venituri, balanța comercială a României s-a degradat și mai mult, deoarece creșterea consumului cetățenilor este alimentată în principal din importuri! Așadar, nici agenții economici nu au vreun folos din creșterea de venituri, pentru că importurile sunt susținute de anumite lanțuri comerciale care-și promovează produsele din țările lor de origine. O creștere de importuri antrenează finanțarea locurilor de muncă în țările de unde importăm, nu de la noi din țară”, spune Răcuci.
Deputatul de Alba Claudiu Răcuci avertizează Guvernul Grindeanu să fie extrem de atent, pentru că astfel de evoluții au mai caracterizat economia Românească și înainte de criza economică din 2009 și că Guvernul trebuie să înceteze să mai păcălească populația că standarul de viață ar crește așa de ușor, pocnind din degete, doar prin adoptarea unei legi și fără muncă. Răcuci solicită Guvernului să-și asume măsuri curajoase care să stimuleze locurile de muncă bine plătite în sectorul privat și exporturile cu valoare adăugată mare și să nu mai crească cheltuielile publice pe spinarea producătorilor privați: „Guvernul Grindeanu, susținut de majoritatea parlamentară, are acum șansa să ne demonstreze că guvernează în interesul tuturor cetățenilor. Toți miniștri trebuie să fie atenți la semnalele îngrijorătoare din economie care ne arată foarte clar că nu ne îndreptăm deloc în direcția corectă și că unele dezechilibre macroeconomice se adâncesc de la o zi la alta. Oare cât mai putem tolera viața pe datorie, văzând cum Ministerul Finanțelor gâfâie pe piețele financiare și abia acoperă cheltuielile publice prin împrumuturi costisitoare? Așadar, aștept de la acest guvern măsuri reale de sprijinire a producătorilor autohtoni, de stimulare a celor care exportă bunuri cu valoare adăugată mare, de susținere a celor care crează locuri de muncă în sectorul privat. Îl sfătuiesc pe domnul Grindeanu să meargă într-o fabrică din România și să constate de unul singur ce eforturi uriașe se fac pentru a se menține și crește producția în condiții de competitivitate, pentru a menține locurile de muncă, pentru a plăti în fiecare lună impozitele către stat și salariile către angajați. Nu știu dacă domnia sa a avut vreo experiență profesională în sectorul privat, însă cred că așa va conștientiza că fără un mediu de afaceri privat competitiv și sprijinit de activitatea guvernamentală, nici programul de guvernare al domniei sale nu va avea succes. Până acum domnia sa a tot acuzat că nu este lăsat să guverneze ba de PNL, ba de protestanții din stradă, ba de nu știu ce inamici închipuiți. Nu văd ce îl împiedică acum să guverneze responsabil și atent la soarta sutelor de mii de agenți economici care susțin peste 3 milioane de locuri de muncă în economie.”, a mai adăugat deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 18 august 2018, 7:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro