Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu-Vasile Răcuci (Grup PNL)
Filosofia Guvernului Grindeanu – „pixul lui Mischie” este încă de actualitate

Deputatul PNL de Alba, Claudiu Răcuci, taxează dur modul în care Guvernul Grindeanu aruncă primăriile în sărăcie lucie, în subfinanțare și într-o dependență financiară directă de Guvern, în special de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice:

„Am rămas fără cuvinte când am văzut cinismul cu care doamna ministru Shhaideh și domnul ministru Ștefan spuneau, cu rânjetul pe față, primarilor din România că nu au bani pentru cofinanțările necesare realizării proiectelor din surse externe nerambursabile și ar fi bine să se ducă la bănci și să se împrumute, plătind dobânzi, dacă vor să depună proiecte. Pentru moment am crezut că nu am înțeles eu bine. Însă, mi-am adus aminte imediat de modul de gândire al tuturor guvernărilor PSD, brevetat de baronul Mischie, în pixul căruia stătea soarta administrațiilor locale. Domnul Ștefan și doamna Shhaideh nu sunt cu nimic deosebiți de modul în care gândeau vechii baroni PSD, ci au rafinat metodele de dependență a comunităților locale de pixul de la București. Pe de o parte, taie comunităților locale șansa de a se dezvolta independent, accesând fonduri europene nerambursabile, iar pe de altă parte le împovărează cu nenumărate cheltuieli promise de Guvern, dar plătite de la bugetele locale. Am spus-o și la adoptarea majorărilor salariale pentru unele categorii de bugetari și la adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017, că promisiunile Guvernului se vor face pe seama bugetelor locale, care oricum în cele mai multe situații nu acoperă nici cheltuielile curente. Sărăcia în care se zbat aproape un sfert din comunele românești e confirmată chiar și de Eurostat, care ne avertizează că 535 de comune din România au grade de sărăcie peste medie și severe. Acestor comune duetul trist Dragnea-Grindeanu le ia și ultima șansă să se dezvolte și îi șantajează politic pe primari pentru eventuale firimituri financiare alocate de la Guvern”, spune Răcuci.
Deputatul Claudiu Răcuci crede că în anul 2017 singurele proiecte care vor demara vor fi cele fără bani, derulate prin creditele de angajament aflate la dispoziția Ministerului Dezvoltării Regionale: „Săptămâna trecută am văzut cu toții cum coaliția PSD-ALDE s-a înghesuit să plagieze și să susțină amendamentul depus de mine și de colegii din PNL la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 2/2017, prin care am propus majorarea indemnizațiilor primarilor și viceprimarilor cu 30%. Era o propunere normală, atâta vreme cât cei mai mulți primari au indemnizații mai mici decât unii salariați din subordine. Mulți primari s-au bucurat când au văzut amendamentul nostru, numai eu am rămas sceptic până nu văd și de unde se vor plăti aceste majorări, de la bugetele locale sau prin creșterea transferurilor de la bugetul de stat. Noi am propus ca majorarea să se facă prin suplimentarea sumelor transferate de la bugetul de stat, pentru a nu îngropa primăriile în datorii și pentru a le mai lăsa o fărâmă de bani pentru proiectele comunităților locale. Temerea mare este că și această majorare se va face tot pe seama bugetelor locale, ceea ce pentru administrațiile locale nu va fi o bucurie, ci o tragedie totală. De fapt, pe primarii disperați îi va aștepta imediat, după colț, reprezentanta domnului Dragnea, cu mega PNDL-ul de 30 de miliarde lei, în fața căreia primarii vor trebui să facă mătănii dacă vor dori să fie incluși în proiect. Asta este guvernarea Grindeanu! Cu nimic diferită de epoca Năstase-Mischie, poate doar mai nocivă, pentru că prețul va fi enorm și acum și pentru viitor!”, a mai adăugat deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 22 iulie 2018, 4:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro