Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Claudiu-Vasile Răcuci (Grup PNL)
Claudiu Răcuci – taxarea haotică și excesivă a deșeurilor îngenunchează producătorii și scoate mai mulți bani din buzunarul cetățeanului

Deputatul PNL de Alba, Claudiu Răcuci, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camerei Deputaților, consideră că taxarea excesivă și haotică a deșeurilor și ambalajelor a creat o povară uriașă pentru mediul de afaceri și a scos mai mulți bani din buzunarul cetățenilor:

„Este revoltător să vezi cum agenții economici din România plătesc cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pentru incompetența Guvernului de a găsi soluții la problema gestiunii ambalajelor, a reciclării lor sau în problema depozitării deșeurilor menajere. Așa-numita contribuție de 2lei/Kg datorată de operatorii economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate este nu doar excesivă și profund nocivă, dar eu o văd ca o sancțiune, ca o penalitate aplicată agenților economici pentru incapacitatea Guvernului și administrației de a găsi soluții la sistemele de colectare diferențiată a ambalajelor. Nu vreau să mai adaug faptul că eficiența măsurii este aproape de zero și că nimeni nu știe ce face Guvernul cu fondurile din această taxă. L-am întrebat, personal, pe ministrul Mediului, pe domnul Daniel Constantin, dacă înțelege nocivitatea acestei măsuri și ce soluții are. Am rămas uimit când am văzut că parcă era pentru prima dată când afla cât rău face această taxă întregii economii. Vă imaginați ce răspunsuri am primit! Un set de bâlbâieli și promisiuni că o să fie bine, ca să nu fie rău. Cred că suntem ultima țară din Uniunea Europeană care se răzbună pe mediul de afaceri și pe consumatori pentru că Guvernul nu poate și încep să cred că nici nu vrea să găsească o soluție eficientă la această problemă! Cum Dumnezeu să taxezi cu 2lei/Kg ambalajul unui borcan de bulion sau de dulceață, când această taxă dublează practic costul produsului! Este de neconceput! Așa se face că producătorii români sunt disperați că produsele lor devin tot mai necompetitive prin cost și preț, iar pe mulți îi face să închidă afacerea și să trimită oamenii în șomaj. Numai în România agentul economic este biciuit din toate părțile, doar ca să se stoarcă bani de la el! Guvernul nu este în stare să se uite la statele dezvoltate în care antreprenorul este sprijinit și susținut să fie competitiv, să producă mai mult, să angajeze mai mulți oameni și să-i poată plăti mai bine! ” spune deputatul din Blaj.
Deputatul Claudiu Răcuci arată că prin taxarea excesivă a ambalajelor și a deșeurilor toți cetățenii sunt afectați, având cheltuieli mai mari de la o zi la alta: „Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Orice taxă ajunge de fapt să fie luată din buzunarul tuturor cetățenilor. Asta este realitatea și văd că puțini au curajul să o spună! Oricine poate să constate că taxa de 2lei/Kg pentru ambalaje crește prețul unor produse cu valori cuprinse între 20% și 100%. De exemplu, pentru un borcan de muștar care costă la raft între 2 și 3 lei, mai mult de jumătate din preț este reprezentat de taxa pentru ambalaj, adică pentru borcanul în care este muștarul. Apei ambalate în sticlă i se dublează prețul prin această taxă. Același exercițiu putem să-l facem cu aproape toate produsele pe care cetățeanul le cumpără ambalate: conserve, bere, sucuri etc, pentru care prețul ar putea să fie și cu jumătate mai mic dacă nu ar fi fost aplicată această taxă nocivă!
Văd că Guvernul se bate cu cărămida în piept că va mări pensii și salarii, deși vedem cu toții că același Guvern a rămas fără bani în vistierie după numai două luni din an. Dacă veniturile nu au crescut încă, taxele, în schimb, au fost mult mai harnice! Să ne gândim, tot în acest context, la taxa pentru deșeurile depozitate la gropile de gunoi, care este de 80 de lei/tonă de la 1 ianuarie 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 va mai crește cu 50% până la 120lei/tonă! Cine va plăti această taxă, într-un final, dacă nu beneficiarul serviciului de salubritate, adică cetățeanul! La fel este și în cazul taxei pentru ambalaje, unde taxa se regăsește într-un cost mai mare, un preț mai mare! Dragii noștri guvernanți văd că au cu totul alte probleme decât cele reale ale agentului economic și cosumatorului. După ce voi epuiza toate demersurile parlamentare față de Guvernul Grindeanu în această chestiune și voi constata că nu vrea și nu poate să găsească soluții adecvate la această problemă, mă angajez să demarez eu, cu un grup de specialiști, un demers legislativ care să pună capăt acestor politici nocive și ineficiente, ” a mai adăugat deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 25 septembrie 2018, 3:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro