Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu-Vasile Răcuci (Grup PNL)
Cadourile otrăvite din Legea salarizării unitare – standardul de viață nu va crește la fel de repede ca salariile

Claudiu Răcuci, deputat PNL de Alba, consideră că majorările salariale anunțate cu mare fast de doamna ministru Vasilescu ascund mai multe capcane, care vor putea aduce destulă tristețe pe termen lung, nu doar veselia de moment:

„Este drept că nimeni nu mai poate frâna creșterile de salarii pentru unele categorii profesionale din sectorul public, cum ar fi pentru medici, dascăli, funcționari sau personal din domeniul apărării și ordinii publice. Este normal ca atunci când economia crește, acest spor să se resimtă și în buzunarele oamenilor, pentru că, altfel, oamenii nu vor mai avea încredere în direcția spre care se îndreaptă economia și țara. Și noi, liberalii, avem între prioritățile noastre o lege a salarizării unitare. Cu toate acestea, succesul unui asemenea demers depinde în mod crucial de modul în care se implementează această creștere pentru ca ea să nu se transforme din ceva bun, în ceva rău! Or, dacă ne uităm la modul în care o face PSD, avem toate motivele de îngrijoare! De exemplu, ni se povestește frumos și cu patos că anvelopa salarială va crește cu 10 miliarde de lei pe an, până în anul 2022, în condițiile în care pentru anul 2017 nu sunt asigurate resursele nici pentru salariile aflate în plată acum, adică nemajorate. Sunt ordonatori de credite care deja se plâng că din septembrie nu mai au bani de lefuri și așteaptă minuni de la Guvern. Așadar, nu se șoptește o vorbă despre cum va acoperi bugetul aceste creșteri, cât va trebui să se împrumute Guvernul, cu ce costuri sau câte miliarde vom plăti suplimentar pentru dobânzile determinate de datoria publică.” spune Răcuci.
Deputatul Claudiu Răcuci atrage atenția asupra efectelor pe care Legea salarizării le va avea asupra angajaților din sectorul privat, unde creșterile nu se vor putea face „din pix”, ci presiunea salarială poate avea cele mai dure consecințe: „Guvernul României ar trebui să fie foarte atent la consecințele pe care Legea salarizării le va avea asupra angajaților din mediul privat, care, și ei, la rândul lor, vor accentua presiunea pentru creșterea lefurilor. Deja patronatele au înțeles semnalul și cei mai mulți agenți economici caută soluții. Din păcate, în privat salariile nu pot crește doar dacă vrem și ne dorim, ci trebuie să și putem. Pentru a evita cele mai grave consecințe pe piața muncii, Guvernul ar trebui să deblocheze de urgență investițiile publice, fie cu finanțare de la buget, fie cele din fonduri europene – pentru a da agenților economici de muncă! Fără comenzi suplimentare, fără stimulente de creștere a cifrelor de afaceri, firmele private care vor fi obligate să crească salariile din privat, fie vor umbla la costuri, majorându-le, adică prețurile de la raft vor crește, poate chiar vor exploda, fie vor face restrângeri de personal, pentru a face față presiunilor salariale. Din câte poate observa orice român, încă din primul trimestru al anului prețurile deja au luat-o razna și au crescut consistent, numai ca urmare a creșterii salariului minim pe economie! Imaginați-vă ce se poate întâmpla în mediul privat când angajatul va spune „vreau și eu dublarea salariului, ca la stat”! Așadar, sper că Guvernul este conștient de acest risc și nu se avântă cu capul înainte, fără să măsoare consecințele. Nu ar fi primul guvern al României care a creat iluzia prosperității, majorând venituri, care aproape instantaneu au fost înghițite de prețurile deja mai mari.”, a mai adăugat deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 23 iulie 2018, 14:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro