Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu-Vasile Răcuci (Grup PNL)
Propunere legislativă pentru stoparea exploatărilor ilegale de masă lemnoasă

Deputatul PNL Claudiu Răcuci a depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului silvic, în scopul unei reglementări cât mai stricte a exploatării și transportului de masă lemnoasă din fondul forestier al România:

„În României avem nu una, ci mai multe acte normative care și-au propus ca scop să stopeze tăierile necontrolate și exploatările ilegale de masă lemnoasă din România. Cu toate acestea, aflăm că eficiența acestor acte normative este scăzută și că, în continuare, milioane de metri cubi sunt puși la pământ anual, de multe ori fără ca în locul pădurilor tăiate să existe și programe de reîmpăduriri. Mai mult, dintr-o țară vestită pentru cele mai mari populații de urși, lupi sau cerbi, am ajuns să numărăm pe degete exemplarele care mai supraviețuiesc efectelor negative ale activităților economice forestiere ilicite, mai ales pe timpul nopții. De când sunt membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, am citit cu atenție legislația aferentă acestui domeniu și am rămas uimit să constat faptul că nu există nici o interdicție expresă, nici o îngrădire minimală privind exploatarea și transportul de masă lemnoasă din fondul forestier pe timpul nopții. Apoi am înțeles și marea șmecherie a celor care s-au bătut cu pumnii în piept că se luptă cu exploatările ilegale, însă, în același timp, aceștia au lăsat portița legală ca să se poată exploata și transporta masă lemnoasă din fondul forestier, pe timp de noapte, atunci când autoritățile de control sunt în afara programului de lucru sau când în spatele unor instrumente de tipul „radarul pădurilor” nu se află personalul aferent care să semnaleze eventuale abateri de la lege. În consecință, am depus o propunere legislativă care modifică și completează Codul silvic, în scopul interzicerii exprese a exploatărilor și transportului de lemn din fondul forestier pe timpul nopții. Am prevăzut, cum este și normal, sancțiuni la nivelul amenzilor penale pentru cei care nu respectă norma propusă. Am toată convingerea că persoane care acționează licit și sunt autorizate, să exploateze nu vor fi afectate în niciun fel de această măsură. Vor avea de pierdut doar cei care au făcut milioane de euro din exploatări ilegale. De câștigat va avea pădurea și biodiversitatea tot mai puțină din aceasta, dar și noi, românii.”, a mai adăugat deputatul PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 20 iulie 2018, 18:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro