Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu Vasile Răcuci (Grup PNL)
Claudiu Răcuci (PNL): În scurt timp se vor vedea efectele dezastruoase al măsurii prin care Guvernul Tudose a confiscat excedentele bugetelor locale

Deputatul PNL, Claudiu Răcuci, avertizează asupra faptului că măsurile cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018 vor avea efect de bumerang pentru cei mai mulți dintre români, indiferent de statutul lor profesional și de vârstă. De asemenea, deputatul de Alba consideră că de măsurile luate în decembrie vor fi puternic afectate și autoritățile locale, cărora Guvernul Tudose le-a confiscat excedentele bugetare sub pretextul absurd că „excedentele autorităților locale sunt bani care nu produc beneficii”:

„Se vede de la o poștă cât de incompetent a fost ultimul Guvern PSD-ALDE, care considera că administrațiile locale au acumulat excendente de dragul de a pune bani la ciorap și de a nu-i folosi. Cine Dumnezeu nu vrea să cheltuiască bani dacă are? Din păcate, miniștrIi conduși de Tudose nu au avut nici cea mai mică experiență în treburile administrației publice locale, deși mare parte dintre ei au lucrat toată viața la stat. La sfârșitul lunii decembrie, Ionuț Mișa declara că nivelul excedentelor bugetelor unităților administrației locale a ajuns la 13 miliarde de lei și că pentru a-și acoperi incompetența în colectarea veniturilor, va penaliza în anul 2018, fără să clipească, pe toți acei primari care nu au fost risipitori, nu au plantat panseluțe iarna, pe zăpadă, sau nu au udat spațiile publice pe timp de ploaie. Da! I-au sancționat exact pe primarii gospodari, pe cei care au economisit pentru a efectua proiecte de investiții din bugetele locale sau pentru a cofinanța proiecte din fonduri europene! Sunt multe primării care au proiecte în derulare sau au primit mereu bani cu întârziere și, ca să nu li se oprească proiectele, au economisit bani pentru zile negre. Lor le-a spus Dragnea, Tudose și Mișa că au fost fraieri pentru că au fost chibzuiți și, pentru acest lucru, în anul 2018 vor primi mai puțini bani din cotele defalcate. Așadar, cine a cheltuit bugetele până la zero primește mai mulți bani de la Guvern, iar cine a pus de o parte și a fost gospodar, va fi penalizat și va primi mai puțin cu 50% din valoarea excendentelor acumulate”, a declarat deputatul PNL.
Claudiu Răcuci avertizează asupra faptului că măsura prin care Guvernul PSD-ALDE a încurajat eliminarea excedentelor bugetare a condus, pe de o parte la o risipă inimaginabilă de bani publici în luna decembrie, iar pe de altă parte, la eliminarea buffer-ului din care administrațiile publice locale puteau să finanțeze diferite proiecte de investiții de interes local, noi sau în derulare: „După ce primăriile au aflat despre ceea ce are de gând să facă Guvernul, cele mai multe au încercat să scape cum au putut de aceste excedente și să cheltuiască banii cât mai repede, ca să nu le prindă 1 ianuarie cu banii în conturi. Efectele au fost de două feluri. Pe de o parte, măsura deosebit de proastă a ajutat Guvernul pe termen scurt să se încadreze în cifra de deficit bugetar, ca urmare a exploziei consumului în ultima lună a anului și, pe de altă parte, cea mai mare parte din acești bani nu s-au dus pe investiții, ci pe cheltuieli de slabă calitate, singurele care se puteau face repede, peste noapte. Cel mai simplu se poate vedea în achizițiile făcute de primarul general al Capitalei, doamna Firea, care a aruncat pe fereastră sute de milioane de lei pe tot felul de prostii, numai în luna decembrie. Nu trebuie să uităm că după ce primăriile au pierdut cca. 6,5 miliarde lei din aceste excedente, tot administrațiile locale vor pierde cca. 6 miliarde lei din cotele defalcate din impozitul pe venit. Poate că primăriile mari nu vor resimți atât de dur aceste măsuri, însă pentru peste 2500 de localități cu bugete mici, măsurile lui Tudose, Dragnea și Stănescu vor aduce aceste administrații în sapă de lemn. Aș mai adăuga faptul că, în anul 2017, peste 80% din investițiile care s-au realizat în România au fost făcute de administrațiile locale, din bugetele locale. Oricine poate să anticipeze faptul că în anul 2018 investițiile publice realizate din bugetele locale nu vor mai exista și cine va vrea să mai construiască vreun podeț sau să zugrăvească vreo școală din comună, va trebui să se umilească pe la ușile ministerelor prin București. De aceea, nu este întâmplător pelerinajul viceprim-ministrului Paul Stănescu prin toate județele țării, unde se face că află cât de rău a înfundat bugetele locale și vrea să convingă aleșii locali că-i va salva el cu bani de la București. Domnul Stănescu știe că banii nu sunt de la București, ci sunt tot ai cetățenilor plătitori de taxe și impozite, pe care Guvernul i-a confiscat și acum îi redistribuie el. Tot domnul Stănescu să citească programul de guvernare unde s-a mințit cu nerușinare că impozitul pe venit va rămâne la nivelul autorităților locale în procent de 100%, pentru a crește descentralizarea financiară a administrației publice. Dar când oare s-a ținut PSD de promisiuni?”, a mai adăugat deputatul Claudiu Răcuci.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 ianuarie 2019, 17:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro