Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Claudiu-Vasile Răcuci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Claudiu Răcuci (Grup PNL)
Pe Liviu Dragnea nu-l mai preocupă reforma administrației. Are alte preocupări: eliminarea Codruței Kovesi și îmblânzirea DNA

Deputatul PNL, Claudiu Răcuci, acuză alianța PSD-ALDE de faptul că se ocupă în principal de rezolvarea problemelor personale ale liderilor, în vreme ce problemele esențiale ale României sunt cu totul abandonate:

„România are astăzi o structură ineficientă și costisitoare a administrației publice, care nu poate conduce la modernizarea țării, nu poate permite realizarea de investiții de interes local, regional sau național și nu va putea permite principalelor servicii publice să se dezvolte, să se modernizeze. Cauzele principale le cunoaștem cu toții: decizia administrativă este într-o parte, iar banii se află în cu totul altă parte, adică decizia este la nivelul consiliilor locale, iar banii s-au întors, încet și sigur, tot la Guvern; descentralizarea unor competențe ale Guvernului, precum și modul în care este administrată o parte consistentă din patrimoniul public sunt alte domenii nereformate, care acționează aproape identic cu perioada de dinainte de 1989.
PSD și ALDE, partidele care guvernează astăzi România, nici nu vor să mai audă de posibilitatea reorganizării administrativ-teritoriale a țării, de o reactivare a descentralizării administrative sau de evaluare necesității restructurării plafoanelor administrative. Ei sunt ocupați cu debarcarea Codruței Kovesi și cu eliminarea luptei anticorupției. Asta, deși în anul 2013, domnul Liviu Dragnea se poza în marele reformator al administrației publice locale și în marele suținător al descentralizării administrației. Din păcate, însă, astăzi singurul lucru care îl mai interesează este acela cum să facă administrațiile locale mai dependente de voința de la București, cum să ia din mâna administrațiilor locale unele servicii publice și cum să poarte banii publici, dintr-un buzunar în altul, totul cu scopul ca decizia să fie în mâinile șefului de la partid. Critica mea la adresa Guvernului PSD-ALDE nu este doar ca o critică banală, formulată în cadrul competiției politice. Eu nu am intrat în politică doar să critic. Puteam să o fac și fără să fiu în politică! Eu am intrat în politică cu un singur scop – acela de a schimba ceva în bine în țara mea, pentru copiii noștri. Promisesem că dacă PSD-ALDE vor face lucruri bune, chiar o să-i susțin. Din păcate, până acum, în peste 14 luni, nu mi-au dat această ocazie nici măcar o dată.
Cu toții vrem o țară ca afară! Însă, cu toții știm că adevărata guvernare în societățile dezvoltate este guvernarea locală! Țările pe care le invidiem în Europa au guverne locale puternice, bine finanțate, autonome în decizie și puternic controlate de către cei care dețin puterea – adică de cetățeni. Vedeți cât este de simplu succesul? Vedeți unde pleacă tinerii români ca să își construiască un viitor?
Din păcate, țara noastră, în loc să o ia în această direcție, de mai bine de un an a luat-o exact în sensul opus – adică ne îndreptăm către o recentralizare administrativă absurdă, care nu va aduce nimic, dar absolut nimic bun! Oricât de mult s-ar lăuda Guvernul că știe ce-i mai bine pentru oameni, nu va ști niciodată la fel de bine ca un primar sau un consiliu local. Oricât de mult ar dori un primar să facă bine pentru o colectivitate locală, acesta nu va reuși niciodată în actualul mod de organizare și de finanțare al administrației publice locale.”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 ianuarie 2019, 14:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro