Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandru.rotaru@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandru Rotaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Răzvan-Ilie Rotaru (Grup PSD)
Refuzul de a explica „lista neagră” din Raportul MCV induce percepția de culpă a Comisiei Europene. Atitudinea demnă în UE nu trebuie confundată cu o abordare anti-europeană

Parlamentarul PSD Răzvan Rotaru, membru al Comisiei pentru politică externă și al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați ale Camerei Deputaților, a declarat luni, 26 martie, că președintele Comisiei Europene este obligat să aducă în cel mai scurt timp clarificări în legătură cu Mecanismul de Cooperare și Verificare, care include o listă cu nume de persoane cercetate pentru corupție.

„Refuzul de a explica „lista neagră” din Raportul MCV induce percepția de culpă a Comisiei Europene. Dacă nu vrea să răspundă la întrebările presei din România, Comisia va trebui să răspundă la întrebările oficiale din partea statului român, în urma scrisorii transmise de premierul Viorica Dăncilă. Una din principalele chestiuni la care trebuie să prezinte un răspuns Comisia Europeană este în legătură cu cine a furnizat oficialilor europeni acele nume din lista neagră. Refuzul doamnei Angela Cristea, reprezentanta Comisiei Europene, de a oferi detalii despre acest document, alimentează suspiciunea că ar fi vorba de o imixtiune brutală în actul de justiție din România. Lista respectivă echivalează cu o comandă politică de condamnare, mai ales dacă o corelăm cu Raportul MCV din 18 iulie 2012, în care Comisia Europeană a transmis României că ,,este necesar să apară condamnări definitive la nivel înalt”. Dacă un ministru sau un lider politic din România ar fi cerut astfel de informații privind dosarele unor persoane individuale și ar fi cerut „să stabilească pașii următori” din dosarele acestora, cu siguranță ar fi fost acuzat virulent de trafic de influență și de presiuni asupra justiției”, a declarat Răzvan Rotaru.
Este important că președintele Comisiei Europene a recunoscut că documentul care conținea „lista neagră” este un act oficial al Comisiei: „Documentul pomenit făcea parte din corespondența tehnică uzuală, din cadrul MCV”.
Parlamentul European și-a exprimat, prin Comisia de drepturi și libertăți, îngrijorarea față de astfel de liste negre în documentele oficiale ale Comisiei Europene. Președintele acestei Comisii (Comisia LIBE), europarlamentarul Claude Morales, și-a exprimat îngrijorarea și a declarat că va cere lămuriri de la Comisia Europeană despre acest subiect.
„Comisia Europeană nu trebuie să dea un răspuns doar României în acest caz, ci tuturor statelor membre ale Uniunii și Parlamentului European, pentru că este vorba de o încălcare gravă a principiilor care trebuie să guverneze relația dintre oficialii europeni și autoritățile din statele membre. Ca atare este, deci, necesară declanșarea unei investigații la nivelul Comisiei Europene privind persoanele care au redactat acel document și motivele care au stat la baza unor astfel de solicitări care l-au vizat inclusiv pe președintele Iohannis și alți lideri de opinie din România”, a subliniat deputatul PSD.
Contrar celor afirmate de Cătălin Predoiu, solicitările premierului Viorica Dăncilă privind listele negre din documentele Comisiei Europene arată că PSD își dorește ca România să fie tratată cu respect în cadrul Uniunii. Reprezentantul PNL face în mod voit confuzie între o așa-zisă atitudine anti-europeană și atitudinea demnă pe care trebuie să o aibă România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
„PNL folosește vechea manipulare cu „rușii” pentru a acoperi scandalul „listelor negre”. În realitate, prin lansarea Convenției naționale pentru adoptarea monedei euro, PSD a făcut cel mai pro-european gest al unui partid politic din România după aderarea la UE. Atitudinea demnă în UE nu trebuie confundată cu o abordare anti-europeană. Prin această tentativă de manipulare, actualul lider PNL se poziționează ca exponent sau complice al „Statului Paralel” care a folosit instituțiile din justiție pentru preluarea controlului asupra puterii politice din România. Așa-zisa atitudine ostilă a PSD față de Uniunea Europeană, pe care o sugerează reprezentantul PNL, este contrazisă de realitatea în care PSD a făcut cel mai pro-european gest politic de după aderarea României la UE, prin faptul că a propus un consens național pentru adoptarea monedei euro”, a adăugat parlamentarul social-democrat botoșănean.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 19 mai 2019, 20:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro