Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Răzvan-Ilie Rotaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Răzvan Rotaru (Grupul parlamentar al PSD)
Răzvan Rotaru, deputat PSD: Sprijinul de stat pentru investiții majore, amânat din cauza președintelui Iohannis care se află în campanie electorală cu PNL

Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru a declarat miercuri, 5 septembrie, că stimularea investițiilor este afectată din cauza președintelui Iohannis, care a suspendat ședința CSAT și astfel a întârziat avizul asupra proiectului rectificării bugetare și implicit aprobarea și intrarea în vigoare a acestuia.

„Potrivit angajamentului asumat de guvernarea PSD-ALDE, investițiile rămân o prioritate, pilon de dezvoltare și creștere economică. Dovada în acest sens se regăsește în schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, care este finalizată și gata de aplicare. Însă totul a fost amânat din cauza agendei președintelui Klaus Iohannis, care nu are timp de lucruri vitale pentru țară, respectiv de rectificarea bugetară, dar își face loc în program pentru a merge în campanie electorală și a participa la o ședință oficială a PNL. Prin acest comportament, președintele Iohannis continuă să facă dovada neconstituțională a partizanatului său politic cu PNL, pe care dorește prin orice mijloace să îl aducă la Guvernare”, a declarat deputatul PSD.
Ministerul Finanțelor Publice a prevăzut, la capitolul Acțiuni generale, banii necesari, dar schema de ajutor devine funcțională doar după aprobarea primei rectificări a bugetului pentru 2018.
În noua formulă, schema de ajutor de stat aduce efect multiplicator în economie, asigură dezvoltarea regională prin sprijinirea realizării investițiilor de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf. Valoarea minimă a investiției este de 13,5 milioane lei, fapt care face programul mult mai accesibil și util investitorilor români. Accesul la ajutor de stat este permanent. După noul mecanism cererile de finanțare se depun în sesiune continuă. În egală măsură s-a simplificat procesul birocratic. Față de perioada anterioară, acum este suficient pentru aprobarea ajutorului de stat un plan de investiții simplificat aferent proiectului. Bugetul mediu anual al schemei de ajutor este de 638 milioane lei, echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.
„Prin atitudinea sa obstrucționistă, președintele Iohannis subminează inclusiv interesele investitorilor, în special ale acelor români care contau pe sprijinul statului pentru investiții și dezvoltare. PSD își respectă angajamentul de a sprijini firmele românești, iar în privința ajutorului de stat această susținere s-a concretizat în coborârea plafoanelor investițiilor de la care o companie are același ajutor de stat. Acum, nivelul minim al investiției trebuie să fie 3 milioane de euro, față de 10 milioane cât era înainte. În opinia mea, atitudinea lui Klaus Iohannis față de companiile autohtone este disprețuitoare și nu este cea pe care ar trebui să o arate un președinte de țară”, a subliniat deputatul PSD.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 22 aprilie 2019, 13:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro