Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
Programul Național de Dezvoltare Locală - instrument politic al actualei guvernări

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în loc să fie un sprijin pentru dezvoltarea comunităților locale, continuă să fie doar un instrument politic.

Resursele limitate pentru modernizarea României sunt irosite prin finanțarea unor proiecte pe criterii politice și clientelare. Ne aflăm în țara în care banii publici sunt distribuiți prin ordin de ministru, fără niciun fel de criteriu de prioritate. Comunități întregi rămân astfel fără drumuri comunale și județene asfaltate, fără apă și canalizare.
PNDL a fost adoptat prin OUG 28/2013 și cuprinde trei subprograme:
 • -modernizarea satului românesc - pentru comune
 • -regenerarea urbană a municipiilor și orașelor
 • -dezvoltarea infrastructurii la nivel județean - pentru județe.
  Implementarea PNDL vizează comasarea obiectivelor care vizează infrastructură locală, asigurând astfel o strategie integrată si unitară de dezvoltare a României, respectând în același timp si obligațiile asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană si instituțiile financiare internaționale.
  Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) stabilește bugetul anual al programului, alocă sume pentru fiecare județ, subprogram și pentru fiecare proiect, pe baza ordinului de ministru. Deciziile privind alocarea fondurilor aparțin în totalitate ministerului, neexistând, ca în cazul fondurilor europene, cereri și evaluări complexe, metode de analiză a impactului investiției.
  MDRAPFE și-a propus ca obiective pentru perioada 2017-2020 includerea în cadrul PNDL, Etapa II a cca 9500 de obiective de investiții, din care circa 2500 de creșe și grădinițe și circa 2000 de școli.
  PNDL trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiții și prioritizat în așa fel încât să fie finalizate proiectele cu impact maxim și cele aflate într-o stare avansată de executare. Consider că este necesară stabilirea unor criterii de selecție pentru ordonarea proiectelor funcție de impactul acestora și de gradul de realizare, după modelul proiectelor europene.
  Partidul Mișcarea Populară și președintele Traian Băsescu susțin că PSD a introdus prevederi în această Ordonanță de Urgență prin care se alocă bani cu dedicație, pentru clientela politică. Ordonanța de Urgență este utilă, dar ca întotdeauna PSD a reușit să stabilească prevederi prin care se direcționează banii către clientela politică. Avem 41 de milioane de lei care să fie distribuiți după bunul plac al președinților de consilii județene, doar pentru primarii clientelei politice.
  Ținând cont de situația prezentată mai sus, în data de 27 februarie 2017 am depus în scris o întrebare adresată doamnei ministru Sevil Shhaideh (întrebarea nr.194A), prin care am solicitat să mi se comunice următoarele:
  1. Dacă Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene are în vedere asigurarea transparenței PNDL la repartizarea sumelor prin hotărâre de guvern, precum și constituirea unui comitet de monitorizare din care să facă parte și reprezentanții beneficiarilor?
  2. Care sunt criteriile MDRAPFE de sortare a proiectelor aflate în derulare?
  3. Care sunt criteriile de selecție ale MDRAPFE în ceea ce privește ordonarea proiectelor ? Vor fi luate în considerare criteriile obiective după modelul proiectelor europene sau PNDL continuă să fie un instrument politic al coaliției aflată la guvernare, finanțarea proiectelor având la bază doar criteriile politice și clientelare de partid?
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 26 mai 2022, 11:12
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro