Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel-Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
Județul Timiș este cvasi-absent din lista de investiții ale Guvernului României

În calitate de deputat ales în circumscripția electorală nr. 37 Timiș, am readus și am depus în scris a zecea întrebare (nr.2861A/12.02.2018) adresată Ministerului Transporturilor referitoare la situația dezastruoasă a infrastructurii județului Timiș în ceea ce privește nedemararea procedurilor de finanțare și execuție a lucrărilor de finalizare a Centurii Sud a municipiului Timișoara-varianta de ocolire.

România continuă să fie la coada Europei la capitolul infrastructură rutieră, în timp ce pe șoselele patriei mor zilnic oameni din cauza unei rețele de transport subdimensionate și nemodernizate. Modul în care s-au cheltuit sumele destinate aceastor investiții reprezintă o măsură a risipei realizate de-a lungul timpului, având în vedere că fosta CNADNR SA avea anual un buget de 1,5-2 miliarde de euro, atât pentru autostrăzi, cât și pentru drumuri naționale, dar rezultatele au întârziat să apară.
Consider că CNAIR SA ar trebui să fie o companie de interes strategic național cu rol deosebit de important în dezvoltarea rețelei de autostrăzi și în conectarea României la rutele europene printr-o infrastructură bine dezvoltată. Din 2008 până în prezent, fosta CNADNR SA, actuala CNAIR SA a avut un buget cumulat de circa 13,5 miliarde de euro, bani suficienți pentru construcția a aproape 2.000 de kilometri de autostrăzi.
Subliniez faptul că obiectivul Centura Sud a municipiului Timișoara-varianta de ocolire-cod obiectiv nr.718 prevăzut în Anexa 3/24/29 din Legea nr.2/2018- Legea bugetului de stat pe anul 2018, nu este inclus în Programul de guvernare 2018-2020, Capitolul Politici pentru infrastructura de transport, Subcapitolul Măsuri Transport rutier, pag.169. Menționez că acesta este programul cu care actualul guvern s-a prezentat la audierile în comisiile de specialitate și la votul de investire în Parlamentul României în data de 29 ianuarie 2018.
Având în vedere această situație, constatăm faptul că și în anul 2018 județul Timiș este cvasi-absent din lista de investiții ale Guvernului României în infrastructură, și de aceea m-am adresat din nou în scris noului Ministru al Transporturilor, domnului Lucian Șova, solicitându-i să-mi comunice urgent măsurile concrete pe care le va întreprinde pentru demararea lucrărilor la Centura Sud a municipiului Timișoara-varianta de ocolire în scopul includerii municipiului Timișoara și a județului Timiș în toate finanțările din domeniul infrastructurii de transport.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 26 mai 2022, 12:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro