Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PMP)
100 de ani de istorie comună România - Republica Moldova

27 martie 1918 este o zi deosebită în istoria noastră comună. Este ziua în care sărbătorim 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. La 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-au unit cu România. Fără dorința, energia și voința basarabenilor, această unire ar fi fost imposibilă.

Au urmat celelalte provincii românești: Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina spre sfârșitul anului 1918, fiind astfel creată România Mare. După o lungă perioadă de ocupație țaristă (1812-1918), a venit în sfârșit și rândul Basarabiei de a se uni cu România. Unirea a fost posibilă și datorită eforturilor depuse de armata română, care prin acțiunile sale a pus capăt atacurilor banditești ale bolșevicilor din Basarabia în timpul Revoluției din 1917.
Astăzi, România și Republica Moldova sunt mai apropiate ca niciodată, țara noastră oferind necondiționat sprijinul în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acordul de asociere semnat la data de 27 iunie 2014, la Bruxelles, între Uniunea Europeană și Republica Moldova, a reprezentat o formă concretă de cooperare politică și economică, o confirmare a eforturilor depuse de Republica Moldova, dar și o încununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de România în ultimii ani.
Reintegrarea europeană a Republicii Moldova ar reprezenta o reparație istorică atât pentru cetățenii moldoveni, cât și pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele și valorile ei estice. Prin toate acțiunile sale, România va continua și nu va înceta să susțină perspectiva parcursului european al Republicii Moldova. Sprijinul pe care România îl oferă Republicii Moldova în finalizarea parcursului său european constă în adoptarea acquis-ului comunitar în domeniul educației, împărtășirea experienței României în domeniul armonizării legislative, dar și promovarea prin consultări a unor inițiative legislative în Parlamentele României și Republicii Moldova în vederea îmbunătățirii cooperării bilaterale.
Republica Moldova a fost, este și va rămâne o temă majoră a României și în actualul context european. Comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură a Republicii Moldova cu România este un subiect special, și totodată sensibil la nivel european. România are o datorie față de cetățenii aflați dincolo de Prut, datorie derivată tocmai din această relație specială.
România nu va înceta să militeze pentru ca Republica Moldova să revină la valorile europene de care a fost despărțită prin forță de o istorie ostilă. Republica Moldova merită și trebuie să se întoarcă la valorile sale europene, valori pe care în realitate nu le-a abandonat niciodată și pe care le-a reafirmat continuu din prima zi a independenței de stat.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 26 mai 2022, 11:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro