Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ionuț-Sorin Banciu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ionuț Sorin Banciu (Grupul parlamentar al PNL)
Astăzi, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, trebuie să recunoaștem că noi, ca națiune, am greșit pentru că am tăcut!

Am aflat despre Holocaust din familie și după ce mătușa mea mi-a făcut cadou cartea lui Raul Hilberg, "Exterminarea Evreilor din Europa", dar și când eram în liceu și citeam, pasionat, foarte multă istorie.

Însă înainte de 1989, nu se discuta despre Holocaust în familii. În școală se cam tăcea, la fel și în spațiul public. Așa era regimul!
Generația noastră are obligația să păstreze memoria victimelor celei mai mari orori din istoria omenirii! Astăzi, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, trebuie să recunoaștem că am greșit. Nu au greșit doar cei câțiva oameni care erau în fruntea unui regim totalitar, ci noi, ca națiune, că am tăcut, că nu ne-am revoltat și că nu am apărat drepturile evreilor și romilor care au fost exterminați pe criterii etnice.
Mă bucur că în acest moment lecțiile despre istoria Holocaustului nu sunt evitate sau ascunse sub preș. Se fac dezbateri, conferințe, sunt emisiuni la radio și TV, se vorbește deschis despre acest subiect.
Cred cu tărie că, dacă vrem să construim un viitor mai bun pentru copiii noștri, o putem face prin promovarea unor valori precum toleranță, democrație, solidaritate și înțelegere. Aceste valori nu pot fi interiorizate de un popor decât prin educație.
Astăzi, vreau să aduc un omagiu tuturor victimelor Holocaustului, să le mulțumesc puținelor persoane care au supraviețuit „Trenului Morții”, „Lagărului din Transnistria” sau chiar celui de la Auschwitz și nu au încetat să facă bine semenilor lor și să depună mărturie cu privire la acel iad dezlănțuit de un regim inuman.
În calitate de deputat, voi fi alături de acțiunile comunităților evreiești și voi susține proiectele educaționale care au puterea să păstreze memoria victimelor Holocaustului vie, pentru a ne asigura că astfel de fapte nu se vor mai întâmpla.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 29 mai 2022, 12:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro