Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Robert-Ionatan Sighiartău > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Robert Sighiartău (Grup PNL)
Amendamentele pe care le-am depus la proiectul Legii bugetului de stat susțin proiectele de interes regional din județul Bistrița-Năsăud

Sesiunea parlamentară a început cu dezbaterea Bugetului pe anul 2017 și, după o primă evaluare, am decis că pe lângă asumarea unor alocări de bani pentru salarii, pensii și cheltuielile pentru asistență socială, este nevoie să susținem un program de dezvoltare pe termen mediu, care presupune începerea/demararea unor investiții care să stimuleze crearea de locuri de muncă și să genereze dezvoltare.

În calitate de parlamentar de Bistrița-Năsăud și de membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, am propus alocarea de sume de bani pentru susținerea unor proiecte de interes regional și pentru județul nostru.
Mă refer, concret, la începerea unor lucrări pe traseul Bistrița-Cluj, pentru a parcurge distanța până la Aeroportul Cluj-Napoca într-un timp rezonabil, de aproximativ 60 de minute, dar și la asigurarea unor fonduri pentru a continua lucrările la drumul județean ,,Poarta Transilvaniei,, Ilva Mică-Lunca Ilvei, pe componenta Măgura Ilvei-Lunca Ilvei (lotul 5).
Consider necesare aceste investiții pentru care m-am luptat și din funcția de consilier județean și știu că există un consens unanim pentru urgentarea lucrărilor. În același timp, este necesar să susținem economia locală, având în vedere că Valea Ilvelor este una cu potențial economic uriaș (în domeniul industriei lemnului, al produselor artizanale sau cel turistic).
Pentru a atrage investiții în zona noastră este nevoie de drumuri rapide, Bistrița nefiind nici nod de cale ferată, nici beneficiar al unui aeroport. Traseul Bistrița-Cluj trebuie să fie unul cu patru benzi, să ocolească anumite localități, inclusiv orașul Beclean, pentru a facilita o legătură eficientă pentru tinerii care trebuie/vor să ajungă la Cluj și pentru a atrage mai ușor noi investitori. La Cluj se va realiza unul din cele opt spitale regionale. Interesul județului nostru este să avem un drum modern și sigur. Este o prioritate pentru noi toți. Atât parlamentarii județului Bistrița-Năsăud, cât și cei din județele Cluj și Suceava, dar și conducerile locale din județele amintite realizează importanța acestei investiții.
Pe de altă parte, consider că trebuie să creăm condiții bune pentru a iniția o nouă legătură spre Moldova.
Trebuie amintit că necesitățile depășesc cu mult posibilitățile bugetului național și ne rămâne să stabilim o ierarhizare a priorităților, pentru a lua decizii cât mai bune. Așa cum am spus, unul din cele mai importante tronsoane de drum european este șoseaua ce leagă Transilvania de Moldova, pe traseul Cluj-Napoca-Suceava. Deși au fost realizate investiții de anvergură în ultimii zece ani, este nevoie de o creștere a capacității de transport prin lărgirea carosabilului acolo unde este posibil, prin crearea de rute alternative ocolind anumite localități sau prin realizarea și modernizarea de centuri ocolitoare. Propunerea pe care o fac are în vedere alocarea din timp a unor sume de bani pentru demararea procedurilor care stau la baza realizării investiției, respectiv a realizării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pe tronsonul Bistrița-Cluj, urmând ca într-o etapă viitoare să fie aprobat și realizat proiectul ce vizează tronsonul Bistrița-Suceava.
Din discuțiile și evaluările existente încă din anii trecuți, sunt convins că propunerea are susținere din partea tuturor celor implicați politico-administrativ. Sigur că nu sunt singurele lucruri importante de care are nevoie județul nostru, însă pasul pe care doresc să îl facem este unul important, iar eventuale amendamente ale unor colegi care vizează dezvoltarea județului vor beneficia de sprijinul meu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 26 septembrie 2022, 8:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro