Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Robert-Ionatan Sighiartău > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Robert Sighiartău (Grup PNL)
Creșterea ROBOR și a cursului de schimb, cauzatE de modelul economic promovat de PSD!

„Creșterea ROBOR nu trebuie văzută doar ca evoluție pe termen scurt, ca un accident la început de octombrie, ci ca trend pe termen mediu și lung! Oricine poate constata că, în ultimul an, ROBOR și-a dublat valoarea! E ușor de văzut, ROBOR la 3 luni avea valoarea de 0,69 la data de 3 octombrie 2016. Deci, tendința este de creștere, oricât de mult s-ar strădui BNR să se opună valului.

Acum două zile am aflat, de la Guvernatorul BNR, că presiunea pe leu în raport cu euro a fost și este mare și că BNR a sterilizat multe resurse financiare ca să nu explodeze cursul de schimb! Nimeni nu își pune întrebarea câți bani cheltuie BNR, câți bani sterilizează, ca să mențină stabil cursul și câți bani aruncă în piață pentru a stopa creșterea ROBOR!
Eu nu am căzut în jocul PSD de a da vina pe BNR, pe uragane sau pe alte trăsnăi pentru evoluția ROBOR sau a cursului de schimb! BNR este doar arbitru de piață! BNR NU este piața! BNR poate domoli trenduri, nu le poate stopa!
Cursul de schimb nu are cum să nu se degradeze, atâta vreme cât consumul este susținut, în cea mai mare parte de importuri, atâta vreme cât deficitul balanței comerciale a crescut cu 30% în primele 8 luni ale anului. Ca să imporți ai nevoie de euro pentru a plăti marfa! Deci, cererea mare de euro la care se adaugă presiunea din fluxurile de capitaluri și mișcările nerezidenților pun presiune pe leu! Leul nu este atractiv, nu este cerut, deci este ieftin. Așadar, BNR nu are nicio vină, ci cauza se află în modelul economic eșuat, promovat de PSD!
ROBOR, adică rata dobânzii utilizată pe piața interbancară, este influențat de un criteriu obiectiv – lichiditatea! Sunt bani mulți, banii sunt ieftini, adică rata dobânzii pe piața interbancară este mică! Nu sunt bani în piață, banii devin scumpi, iar rata dobânzii crește. Întrebările la care trebuie să răspundem: De ce nu sunt bani în piață? Ce s-a întâmplat de lucrurile au luat-o razna? Guvernatorul ne-a și dat un indiciu! S-au plătit mai multe impozite luna aceasta. Cine este atent ce fel de impozite s-au plătit mai mult în august și septembrie, vede cu ochiul liber că este vorba despre rezervele companiilor de stat pe care Guvernul Tudose le-a confiscat în luna septembrie! Și nu e vorba de bani puțini, ci de aproape 2 miliarde lei, venituri nefiscale. La acestea se adaugă alte măsuri care au scos bani din conturile companiilor (din conturile pe care acestea le au în bănci) și i-au dus în conturile trezoreriei (stat). Și uite așa în piața liberă, pe piața interbancară, au fost mai puțini bani! Dacă ar fi fost altă cauză, care nu ținea de Guvern, de ce nu avem aceeași situație și pentru EURIBOR? Vă dați seama cum vor evolua indicatorii aceștia dacă se implementează Split TVA și se vor bloca în conturi 19-20% din lichiditățile companiilor private? Anul 2018 va fi un an înfiorător de greu și pentru agenții economici și pentru populație! Un duium de măsuri economice greșite vor duce economia într-o zonă din care nu știu cum vom mai ieși!” a declarat secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 26 septembrie 2022, 9:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro