Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Robert-Ionatan Sighiartău > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Robert Sighiartău (Grupul parlamentar al PNL)
Ministrul Finanțelor Publice să declanșeze urgent debirocratizarea și informatizarea sistemului fiscal

Deputatul Robert Sighiartău a adresat o scrisoare deschisă domnului Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, solicitându-i să declanșeze imediat procesul de debirocratizare și informatizare a relației dintre autoritățile publice și contribuabili:

” Unul dintre angajamentele pe care vi le-ați asumat când ați fost învestit în funcția de ministru al Finanțelor a fost că veți depune eforturi consistente pentru debirocratizarea și informatizarea relației dintre autoritățile publice pe care le aveți în subordine și contribuabilii români. Ne apropiem de sfârșitul anului 2018, iar rezultatele concrete ale demersurilor dumneavoastră în acest sens întârzie să apară. Sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor Publice și ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală au demonstrat serioase deficiențe de funcționare. Finanțările externe pentru modernizarea acestor sisteme au fost utilizate în special pentru servicii de consultanță a căror eficiență stă sub un mare semn de întrebare. Contribuabilii suportă, în continuare, povara unor proceduri birocratice inutile, greoaie și umilitoare. Oamenii sunt obligați și acum să solicite de la ANAF sau de la MFP adeverințe sau alte documente, în format tipărit, pentru a le depune la ghișeele altor autorități.
Dacă angajamentul dumneavoastră nu a fost doar unul pur declarativ, vă solicit să începeți de undeva, chiar de anul acesta. Ați putea, de pildă, să puneți capăt procedurilor care-i obligă pe angajatori să naveteze între ANAF și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu formulare pe hârtie și cu solicitări de adeverințe, pe care angajatorii să le ia de la un ghișeu ca să le depună la alt ghișeu, ștampilate, în condițiile în care toate informațiile pot fi transmise automat între cele două autorități. Știți bine că este o problemă de care se plâng sistematic investitorii privați, tracasați de acest hățiș birocratic care-i face să piardă timp și bani. Domnule ministru, dați o dovadă că țineți cont de vocea antreprenorilor români și străini, care susțin din greu bugetul României: simplificați și debirocratizați, până la sfârșitul anului, procedurile de decontare, către angajatori, a sumelor acordate pentru concedii sau indemnizații medicale! Ar fi un punct bun de plecare, care s-ar putea generaliza și asupra altor relații dintre autorități și contribuabili.
De asemenea, vă solicit să prezentați public: a) investițiile care s-au realizat pentru modernizarea sistemelor informatice ale ANAF și MFP în anii 2017-2018; b) cât de mare este riscul ca aceste sisteme să se prăbușescă definitiv, în condițiile în care numai în acest an au avut multiple probleme de funcționare și întreruperi foarte lungi; c) ce fonduri s-au alocat pentru consultanța specifică modernizării sistemelor informatice și modul cum s-au cheltuit acești bani (cine au fost beneficiarii și ce activități au prestat aceștia pentru sumele plătite până acum).”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 26 septembrie 2022, 10:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro