primit de la deputații Lucian Eduard Simion și Mirela Furtună (Grup PSD)

În perioada 22 – 24 septembrie 2017, deputații Lucian Eduard Simion și Mirela Furtună s-au deplasat la Ismail – Regiunea Odesa, Ucraina, la invitația Primăriei Ismail de a participa la festivitățile prilejuite de Zilele orașului.

Urmare a bunelor relații de cooperare dintre județul Tulcea, România și orașul Ismail, Ucraina, din delegația română au făcut parte: președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, secretarul de stat Veaceslav Saramet din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, viceprimarul municipiului Tulcea, Andaluzia Luca, consulul de la Consulatul general al României la Odesa, Denisa Gabor, președintele Uniunii Ucrainenilor din România - Filiala Tulcea, Dumitru Cernencu, ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Oleksandr Bankov și o delegație a Primăriei sectorului 4 București, condusă de primarul Daniel Băluță. Cu acest prilej s-a semnat Înțelegerea de cooperare între Sectorul 4 al Municipiului București din România și orașul Ismail din Ucraina.
După liturghia de la Catedrala Svyato-Pokrovsky, delegația română a depus, într-un cadru solemn, omagiul său și buchete de flori la Monumentul dedicat fondatorului orașului Ismail, Sergey Tuchkov și la Monumentul Eroilor Români, refăcut cu efortul susținut al administrației locale și sprijinul necondiționat al primarului orașului Izmail, Andrei Abramchenko, în consens și profund respect față de istorie.
Delegația română a vizitat Centrul de Informare al României din Ismail, înființat la 16 decembrie 2016 de Guvernul României prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, aflat astăzi sub coordonarea Universității Umaniste de Stat din Ismail și într-o comunicare permanentă cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Pro-rectorul universității, doamna Natalia Colțun, a subliniat faptul că acest centru este un instrument util în procesul de extindere a prezenței limbii române în regiunea Odessa și de promovare a elementelor de cultură și civilizație românească în zonă. Totodată, doamna Natalia Colțun a manifestat interesul de a deschide un centru similar, ucrainean, în cadrul Universității „Dunărea de jos” din Galați.
Cu ocazia acestui eveniment, deputatul de Tulcea Lucian Eduard Simion și deputatul de București Mirela Furtună au donat 50 de dicționare “Ucrainean – Român” și un fond de cărți în limba română adunate cu sprijinul prietenilor și colaboratorilor tulceni. Deputații români au primit promisiunea utilizării acestora în scopul promovării limbii și culturii românești în rândul cetățenilor de etnie română din regiunea Odesa.
Deplasarea la Ismail a marcat o nouă etapă a bunelor relații de colaborare și cooperare dintre orașul Izmail, Ucraina, județul Tulcea și municipiul București, România.