Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Lucian-Eduard Simion > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Lucian Eduard Simion (Grupul parlamentar al PSD)
Guvernul PNL riscă să piardă 4 miliarde de dolari din bugetul României

Ca urmare a fake news-urilor apărute în spațiul public despre Roșia Montană, la care prim-ministrul Orban a plecat urechea, Guvernul PNL riscă să piardă 4 miliarde de dolari din bugetul României.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul vrea înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO și că Notificarea va fi depusă până la data de 1 februarie 2020, “pentru a se încadra în termenul necesar de discutare a dosarului în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial”. Complet neadevărat ! Și voi explica de ce.
Așadar, Guvernul Orban a decis să riște 4 miliarde de dolari (în condițiile în care se plânge în permanență că nu sunt bani pentru pensii și salarii) urmare a unui fake news care s-a răspândit cu repeziciune, conform căruia termenul limită de rediscutare a dosarului Roșia Montană, în vederea includerii acestui obiectiv în patrimonial mondial UNESCO, ar fi data de 1 februarie 2020. În realitate, este vorba despre data de 1 februarie 2021. Această intoxicare a fost folosită și de USR în scrisoarea deschisă transmisă premierului Ludovic Orban, în care susținea același neadevăr conform căruia: „Dacă până la 1 februarie Guvernul PNL nu va cere UNESCO rediscutarea dosarului Roșia Montană în următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, aceasta va duce la expirarea raportului întocmit de experții internaționali ICOMOS.”
În calitate de membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, cunosc în detaliu situația dosarului Roșia Montană și doresc să precizez de la început că sunt unul dintre susținătorii includerii Peisajului minier Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, dar fără a risca pierderea a 4 miliarde de dolari din bugetul României în favoarea unei firme obscure din străinătate.
În acest context, fac trimitere și la materialul Rise Project din 28 iulie 2018, în care regăsim o analiză completă realizată de casele de avocatură Lalive (Elveția) și Leaua (România), angajate de statul român în procesul internațional, care susține, printre altele, că includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, înainte de finalizarea litigiului, ar crește șansele Gabriel Resources să câștige procesul.
Conform deciziei 42 COM 8B.32 privind înscrierea Peisajului minier Roșia Montana în Patrimoniul Mondial, luată la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial, care a avut loc în 2018 la Manama, în Bahrain, sesiune la care am participat ca membru al delegației parlamentare UNESCO, statul român are la dispoziție 3 ani pentru a relua procedura, potrivit art.159 din Ghidul Operațional pentru Implementarea Convenției Patrimoniului Mondial.
ICOMOS, organismul consultativ relevant în cazul Roșia Montana, se întâlnește în fiecare an în luna martie, pentru a face o reevaluare finală a propunerilor, acestea fiind discutate la nivel ethnic, și apoi sunt înaintate recomandări de înscriere sau nu către Comitet. De asemenea, după cum reiese din decizia 42 COM 8B.32, statul român este încurajat să colaboreze cu ICOMOS pentru a se conforma, lucru ce nu s-a făcut până în prezent.
Acestea fiind spuse, rezultă în mod clar faptul că nu există niciun risc ca termenul de 3 ani pentru reluarea procedurii de înscriere a Peisajului minier Roșia Montana în Patrimoniul Mondial să fie depășit anul acesta. În acest fel se puteau rezolva și celelalte probleme rămase în suspensie, expuse chiar de către domnul Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, respectiv: lipsa Planului Urbanistic General, a Planului Urbanistic Zonal și a Planului de Management.
Prin rezolvarea acestor aspecte se putea transmite anul viitor un răspuns documentat și un dosar complet. |Acum s-ar transmite doar o hârtie de angajament. Reamintesc faptul că amânarea includerii Peisajului minier Roșia Montană în UNESCO ține de litigiul internațional dintre Gabriel Resources și statul român, proces în care compania canadiană solicită despăgubiri de 4 miliarde de dolari.
Solicit domnului ministru Bogdan Gheorghiu să facă publice toate punctele de vedere ale ministerelor de resort pe acest subiect deosebit de important pentru toți românii.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 21 mai 2022, 17:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro