Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Gheorghe-Dinu Socotar > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Alături de domnul deputat Victor Paul Dobre (PNL), președintele grupului, din delegație au mai făcut parte domnul deputat Gheorghe-Dinu Socotar (PSD), vicepreședinte al grupului, și domnul senator Iancu Caracota (PNL), membru al grupului.
Pe parcursul acestei acțiuni, delegația parlamentară română a avut convorbiri cu domnul Azay Guliyev, președintele Grupului interparlamentar de prietenie Azerbaidjan-România, și cu membri ai grupului, cu doamna Sevinj Fataliyeva, vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și relații interparlamentare, și cu membri ai comisiei, și a fost primită de către domnul Ziyafet Asgarov, prim-vicepreședinte al Parlamentului azer. La nivel guvernamental, au avut loc convorbiri cu domnul Mahmud Mammad-Gulyiev, ministru adjunct al Afacerilor Externe, și cu domnul Niyazi Safarov, ministru adjunct al Economiei. De asemenea, membrii delegației au avut întâlniri, la Universitatea Limbilor din Azerbaidjan, cu domnul Afgan Abdullayev și cu doamna Jala Baribova, vicerectori, precum și la Centrul de Cultură și Limbă Română cu doamna Iosefina Blaszani-Batto, lector de limbă română, și cu studenții care urmează cursul de limbă, cultură și civilizație românească, dar și cu reprezentanți ai comunității românești de la Baku și cu cetățeni azeri, care au absolvit studii universitare și doctorale în România.
Întrevederile cu interlocutorii azeri au prilejuit evidențierea de către ambele părți a nivelului deosebit al relațiilor politice româno-azere, România fiind prima țară membră a Uniunii Europene care a încheiat un parteneriat strategic cu Azerbaidjanul (în anul 2009), precum și al doilea stat care a recunoscut independența Azerbaidjanului, în anul 2017 aniversându-se 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-azere. Atât parlamentarii români, cât oficialii azeri au apreciat consistența legăturilor dintre reprezentanții celor două instituții legislative, la nivel bilateral și în cadrul formatelor de cooperare multilaterale, și și-au manifestat deschiderea față de valorificarea oportunităților oferite de diplomația parlamentară pentru susținerea ansamblului cooperării româno-azere. Ambele părți au evidențiat importanța cooperării economice și necesitatea impulsionării acesteia și au accentuat oportunitatea relansării, în cel mai scurt timp, a lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale româno-azere de colaborare comercial-economică și tehnico-științifică. Cooperarea în domeniul energetic a constituit un punct de interes comun, proiectele TANAP, TAP, sau AGRI fiind aduse în discuție, atât în întrevederile de la nivel guvernamental cât și în cele cu parlamentarii azeri. Un accent deosebit a fost pus pe necesitatea consolidării legăturilor culturale și în domeniul educației, inclusiv prin continuarea și intensificarea schimburilor de studenți, plecând de la exemplul pozitiv oferit de cetățenii azeri care au urmat studii universitare și doctorale în România.
Oficialii azeri au considerat vizita la Baku a delegației parlamentare române ca fiind o dovadă a interesului reciproc față de intensificarea și diversificarea cooperării dintre cele două părți, au adus în prim plan interesul față de coridoarele energetice și de transport, din perspectiva rolului Azerbaidjanului în transportul produselor petroliere și al gazelor către Europa, dar și față de dezvoltarea cooperării cu Uniunea Europeană și NATO, și au oferit detalii cu privire la evoluțiile interne, cu precădere progresele înregistrate în ceea ce privește dezvoltarea și diversificarea economiei. Turismul și susținerea cooperării la nivel local au fost alte două domenii în care partea azeră și-a manifestat dorința de a coopera.
Partea română a punctat rolul contactelor interparlamentare și, în acest context, al grupurilor parlamentare de prietenie în susținerea cooperării, a legăturilor interumane și a cunoașterii reciproce, interesul față de marile proiecte energetice și de transport pe care Azerbaidjanul le promovează în Europa, necesitatea echilibrării balanței comerciale, prin creșterea exporturilor românești pe piața azeră, dar și importanța Portului Constanța și poziția României ca poartă de intrare spre Uniunea Europeană pentru Azerbaidjan, a insistat asupra beneficiilor reciproce generate de schimburile de studenți și a apreciat sugestiile de cooperare la nivel local, considerând că aceasta s-ar putea materializa prin înfrățirea unor orașe din cele două țări. În vederea continuării discuțiilor de la Baku, a fost adresată invitația ca o delegație a Grupului interparlamentar de prietenie Azerbaidjan-România să efectueze o vizită la București.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 17 august 2022, 13:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro