Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (sen.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Valeriu-Andrei Steriu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind participarea la cea de-a 62-a sesiune a Audierilor Parlamentare la Națiunile Unite (New York, 21 – 23 februarie 2018)

O delegație a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), condusă de domnul senator Ioan Stan, președintele GRUI, și din care au făcut parte domnii deputați Octavian Petric și Valeriu Steriu, membri ai Comitetului Director al GRUI, și domnul deputat Cezar Preda și domnul senator Iancu Caracota, membri ai GRUI, a participat, în zilele de 22 și 23 februarie a.c., la cu tema Către un pact mondial pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată: o perspectivă parlamentară.

Reuniunea a fost organizată de Uniunea Interparlamentară (UIP) și Națiunile Unite, în marja procesului pregătitor al viitorului pact mondial pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, ce urmează a fi adoptat de statele membre ONU în luna decembrie a acestui an.
Audierile s-au desfășurat sub forma unor sesiuni interactive, care au reunit parlamentari, oficiali ai ONU și ai altor organizații internaționale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai societății civile. În deschiderea lucrărilor, s-au adresat participanților președintele celei de-a 72-a Adunări generale a ONU, domnul Miroslav Lajèák, și președinta UIP, doamna Gabriela Cuevas Barron.
Participanții au dezbătut următoarele teme:
Din partea delegației GRUI a luat cuvântul domnul deputat Valeriu Steriu, membru al Comitetului Director, care a subliniat că migrația ocupă și va continua să ocupe un loc central pe agenda națională și internațională, iar impactul său economic, social, politic și umanitar impune întreaga atenție a comunității internaționale și a membrilor UIP. În domeniul migrației, România are o abordare bazată pe principii și valori fundamentale: respectarea drepturilor omului și a statului de drept, solidaritate internațională, responsabilitate împărtășită, cooperare internațională consolidată.
De asemenea, domnia sa a menționat că viitorul Compact Global ar trebui să abordeze în mod adecvat rolul pe care îl poate juca social media în propagarea - sau, dimpotrivă, în combaterea - retoricii discriminatoare și a discursului bazat pe ură.
Pe parcursul lucrărilor au fost oferite exemple de bune practici, politici și strategii naționale prin care migranții pot primi sprijin pentru a se integra în mediul social, economic și cultural din țara de destinație și pentru a fi protejați împotriva exploatării, muncii forțate, traficului de persoane. Participanții au încurajat crearea de parteneriate între sectorul privat, cel public și societatea civilă și au reiterat importanța cooperării dintre state, în plan bilateral, regional și global, ca elemente indispensabile pentru o gestionare durabilă a fenomenului migrației, sub toate dimensiunile sale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 17 mai 2022, 16:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro