Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
diana.stoica@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Diana Stoica > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Diana Stoica (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)
Parlamentarii USR PLUS: “Avertizorii de integritate sunt apărați doar pe hârtie. Legea trebuie să ofere garanții cetățenilor cinstiți!”

Parlamentarii Grupului parlamentar USR PLUS au organizat prima întâlnire de lucru “Avertizorii de integritate, apărați doar pe hârtie”, împreună cu reprezentanții societății civile, ai Guvernului și ai ambasadelor, pentru a identifica cele mai bune soluții privind protejarea reală a avertizorilor de integritate.

Evenimentul a fost inițiat de parlamentarii Diana Stoica, Diana Buzoianu, Cătălin Teniță, Adrian Wiener, Emanuel Ungureanu și Mihai Polițeanu. Despre prioritățile, provocările și progresele în protecția avertizorilor de integritate au vorbit experți și reprezentanți de marcă ai societății civile: Alis Socea - FunkyCitizens, Mircea Toma - Active Watch, Laura Ștefan - Expert Forum, Dragoș Tuță - Ambasada Sustenabilității, Livia Popa - Apador-CH, reprezentanți ai ambasadelor Olandei și Statelor Unite ale Americii, și Mircea Ursuța - subsecretar de stat, Ministerul Justiției.
“Avem o lege a avertizorilor de integritate care ar trebui să reprezinte garanția și instrumentul cheie pentru a combate corupția și ineficiența administrativă. Dar nu o face. Deși România a adoptat o lege în materia avertizorilor în interes public încă din anul 2004, carențele legislației sunt deja dovedite de evenimentele din ultimii ani”, a declarat Diana Stoica, deputat și vicelider al Alianței USR PLUS.
“România a fost primul stat la nivelul Uniunii Europene care a reglementat separat, într-o lege specială, avertizorii de integritate. În realitate, au fost puse în practică puține garanții concrete pentru protejarea acestora. Odată cu transpunerea directivei europene, România poate deveni, inclusiv, model de bune practici la nivel european prin desenarea unui sistem în care avertizorii de integritate să nu mai fie persecutați odată cu aducerea la lumină a realității. Proiectul de lege este acum în plin proces de dezbatere, moment prielnic pentru a aduce în discuție garanții suplimentare. Spre exemplu, ne dorim ca legea adoptată, în urma procesului legislativ, să cuprindă inclusiv posibilitatea avertizorilor de integritate să prezinte informații în mod anonim - o măsură aplicabilă deja în alte state", a declarat Diana Buzoianu - deputat, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.
În cadrul dezbaterii “Avertizorii de integritate, apărați doar pe hârtie” din data de 25 martie 2021, parlamentarii USR-PLUS împreună cu societatea civilă au analizat ideea că legea în vigoare (i.e. Legea 571/2004) nu doar ca nu oferă garanții pentru avertizorii de integritate, dar nici nu stabilește un context concret și o procedură clară pentru a raporta incidente ce ar intra în sfera de interes a legii. Mai mult, cazurile definite în Legea 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii, sunt dublate în unele situații de proceduri disciplinare prevăzute în alte legii (exemplu: Codul Administrativ) sau chiar de legislația penală.
În acest context, odată și cu punerea în dezbatere a noului proiect de lege privind protecția avertizorilor de integritate, parlamentarii USR PLUS își asumă să continue discuțiile pe amendamente concrete venite din partea acestora și din partea societății civile. Aceștia vor transmite în perioada de dezbateri recomandări și propuneri tocmai pentru a atinge scopul final: protejarea reală a avertizorilor de integritate. Un exemplu în acest sens îl reprezintă includerea posibilității de a semnala încălcări ale legii în mod anonim de către avertizori.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 august 2022, 15:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro