Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
diana.stoica@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Diana Stoica > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Secretariatul Delegației Parlamentului României la APCE

Joi, 23 iunie 2022, în cadrul reuniunii Comisiei de migrație, refugiați și persoane strămutate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care s-a desfășurat la Strasbourg, în marja celei de-a treia părți a Sesiunii APCE, 20-24 iunie 2022, doamna deputat Diana Stoica a prezentat liniile directoare ale raportului său cu tema „Situația precară a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri din Europa”.

În expunerea sa, doamna deputat a precizat că, în contextul crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, multe state europene au transformat statutul lucrătorilor sezonieri din agricultură în forță de muncă esențială în economie, în condițiile în care absența acestora ar fi determinat o gravă criză alimentară.
Sosirea masivă a refugiaților ucraineni în multe țări europene, în acest an, i-a expus la riscuri sporite de exploatare prin muncă și trafic de persoane, subiect care se va afla, de asemenea, în atenția raportului.
Raportorul român a subliniat că mulți lucrători mobili sunt esențiali pentru furnizarea de bunuri și servicii cheie în sectoare economice fundamentale, cum ar fi agricultura și producția de alimente, serviciile sociale și de sănătate sau construcțiile și transporturile și pot juca un rol important și în eforturile de stimulare a redresării economice după pandemie.
Totodată, doamna deputat își propune identificarea unor soluții sustenabile, la nivel legislativ, care să aibă ca rezultat ameliorarea condițiilor de muncă a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri din Europa și înlesnirea accesului nediscriminatoriu al acestora pe piața muncii. În acest sens a solicitat comisiei autorizarea pentru a efectua o vizită de documentare în Sicilia, Italia.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 20:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro