Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
https://www.facebook.com/IonutStroe.ro
www.ionutstroe.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ionuț-Marian Stroe > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ionuț Stroe (Grup PNL)
Modificările avute în vedere pentru Directiva privind lucrătorii detașați discriminează firmele românești și pun în pericol locurile de muncă ale românilor

Deputatul PNL Ionuț Stroe a susținut o declarație de presă în cadrul căreia a atras atenția asupra efectelor negative pe care le va avea modificarea DIRECTIVEI 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii.

Ionuț Stroe a declarat: “Consider că prin modificarea Directivei privind muncitorii detașați vor fi discriminate firmele românești care lucrează în afară, iar lucrătorii români detașați își pot pierde locurile de muncă. Dreptul de a munci în alte țări UE este cel mai important beneficiu dobândit în urma aderării noastre la Uniunea Europeană. Zeci de mii de români sunt în pericol să își vadă acest drept afectat, iar ce mă îngrijorează și mai tare este lipsa de reacție a Guvernului. Dacă vor intra în vigoare aceste modificări, în UE se va legaliza o formă de protecționism și izolaționism care e în contradicție flagrantă cu libertățile fundamentale: libera circulație a persoanelor și serviciilor”.
În luna noiembrie vor începe negocierile între Comisie, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru forma finală pe care o vor lua aceste modificări, dar principalele direcții au fost deja stabilite. Schimbările vizează reducerea drastică a perioadei de detașare la 12 luni, cu posibilitatea de extindere în anumite cazuri până la 18 luni și modificări la regimul salarizării. Astfel, va deveni mult mai scump și mai complicat pentru firme să contracteze muncitori detașați. Studiile arată că cel puțin 2/3 din numărul muncitorilor detașați își vor pierde locul de muncă sau vor fi forțați înspre zona gri sau neagră a economiei. Un demers inițiat de anumite state în numele reducerii așa-zisului „dumping social” va avea ca efect tocmai erodarea drepturilor lucrătorilor detașați.
Dacă modificările propuse vor intra în vigoare, țara noastră se expune la trei mari riscuri. În primul rând, aproape 50.000 de români vor deveni mai puțin competitivi pe piața muncii din Vest. În al doilea rând, firmele românești vor fi discriminate, mai mult chiar decât astăzi. Scopul este clar: de a descuraja activitatea firmelor românești și contractarea lor de către parteneri externi. În al treilea rând, bugetul nostru de stat va fi văduvit de sumele importante provenite din impozitele și contribuțiile aferente salariilor pe care le primesc lucrătorii detașați.
Cetățenii europeni sunt egali în drepturi, indiferent de țara de origine. Pentru a apăra drepturile românilor, e esențial să cunoaștem sensul dezbaterilor europene, iar Guvernul să iasă din starea de apatie de care a dat dovadă până acum pe această temă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 19 ianuarie 2022, 10:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro