primit de la secretariatul Delegației Parlamentului României la APCE

Miercuri, 23 ianuarie 2019, în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, domnul deputat Ionuț Stroe, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, în cadrul dezbaterii comune pe temele „Libertatea presei, premisă a unor alegeri democratice” și „Serviciile publice de presă în contextul dezinformării și propagandei”, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile constante asupra libertății presei.

Domnia sa a precizat că o treime din populația lumii trăiește în momentul de față într-o democrație aflată în regres, conform datelor unor rapoarte globale puse la dispoziție de mai multe ONG-uri de specialitate. În aceste condiții, atacuri constante asupra libertății presei au loc și apar sub forme din ce în ce mai violente, precum asasinate, hărțuiri sau încarcerări. Presiunile economice asupra instituțiilor media reprezintă o altă modalitate de atac asupra libertății presei, care conduce la abandonarea independenței editoriale sau, în unele cazuri, la faliment.
În opinia domniei sale, este regretabil faptul că în țări precum Ungaria, sau Turcia proprietatea mediatică este atât de concentrată încât nu există decât iluzia unei independențe editoriale.
Deputatul Stroe a subliniat importanța social mediei, care poate reprezenta atât o amenințare, cât și o speranță; în ultimii ani s-a observat o utilizare intensă a social media atât de către societatea civilă, pentru răspândirea mesajului cât mai democratic și transparent, cât și de către actori cu intenții negative de a submina procesul democratic. „Răspunsul nu îl găsim printr-o abordare greoaie sau prin cenzură ci, mai degrabă, prin intermediul unei educații aprofundate a populației în ceea ce privește gândirea critică și alfabetizarea astfel că, eforturile guvernului, dar și ale societății civile, trebuie să se completeze reciproc”, a încheiat parlamentarul român.