Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.ninelpeia.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ninel Peia > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În cadrul vizitei, delegația din care au făcut parte deputații PNL Mircea Dolha și Maria Grecea, vicepreședinți ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, și deputatul PSD Ninel Peia, secretar al Comisiei, a avut întâlniri și discuții cu reprezentanții comunităților românești din Israel și cu membrii Comisiei pentru Absorbția Imigranților și Diasporă din Knesset.
"În acest moment, în Israel trăiesc aproximativ 500.000 de israelieni de origine română, cetățeni care consideră România drept a doua lor casă. Vorbim de persoane care au fost obligate de condițiile politice de dinainte de 1989 să renunțe la cetățenia română și care acum, potrivit discuțiilor din Israel, doresc, într-un număr mare, să își recapete cetățenia. Este vorba de oameni cu un statut foarte bun, de diplomați, de oameni de afaceri care și-au exprimat intenția să investească în viitorul apropiat în România în sectoare precum cel agricol, IT, sănătate sau turism", a declarat deputatul liberal Mircea Dolha în conferința de presă susținută la Camera Deputaților.
Vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a anunțat și că parlamentarii au în plan să inițieze o lege care să vină în sprijinul diasporei.
"Ne dorim să inițiem în Parlamentul României o lege cu privire la statutul românilor de pretutindeni, români pentru care guvernul nostru face eforturi să le creeze cadru pentru a se întoarce acasă, ceea ce, în aceste momente de criză este o misiune dificilă. Noi dorim să le acordăm toată atenția și ca ei să primească sprijinul autorităților românești pentru activitatea pe care o desfășoară în afara granițelor, oriunde s-ar afla. Apreciem că viitoarea lege va viza circa 10 milioane de români, astfel că noul statut pentru românii de pretutindeni este extrem de important. În acest sens, am cerut sprijinul Israelului, țară care are un statut al evreilor de pretutindeni foarte bun și bine pus la punct. Este un model în privința protecției pe care o oferă cetățenilor săi. Ne interesează să studiem statutul evreilor de pretutindeni în aceeași măsură în care vom studia și statutul ungurilor de pretutindeni pentru a ne asigura că propunerea legislativă pe care o pregătim va fi în acord cu bunele practici în materie adoptate deja în alte spații geografice", a concluzionat deputatul PNL Mircea Dolha.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 ianuarie 2022, 6:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro