Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Adrian-Alin Petrache > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Alin Petrache (Grup PSD)

În perioada 26-27 septembrie 2013, dl. deputat Alin Petrache a participat în capitala Lituaniei, Vilnius, la reuniunea Președinților Comisiilor pentru educație, știință, cultură și dezvoltarea societății informaționale a parlamentelor statelor membre ale UE, reuniune cu tema „Uniți în diversitate: aspecte politice și sociale ale evoluțiilor limbilor și culturilor în UE”.

Reuniunea s-a desfășurat în jurul ideii conform căreia diversitatea lingvistică este o caracteristică esențială a identității europene și a moștenirii culturale. Totodată, diversitatea asigură participarea socială și cetățenia ficărui individ din statele membre. În curs de globalizare și odată cu fenomenul migrației, importanța cunoașterii limbilor străine a crescut în particular la nivelul UE, astfel încât învățarea limbilor a devenit unul din obiectivele cheie ale politicilor europene în domeniul educației.
În cadrul discuțiilor, dl. deputat Alin Petrache a subliniat că printre măsurile de revitalizare lingvistică întreprinse la nivel național se numărără organizarea anuală de concursuri și olimpiade atât naționale, cât și internaționale în limbi precum: maghiară, rromani, turcă, rusă, slovacă, ucraineană, sârbă, cehă și croată. Astfel, studierea limbii materne (fie ea limbă națională sau a minorităților naționale) și a civilizației românești este considerată un element fundamental pentru păstrarea identității naționale. Învățământul românesc este un factor important de promovare a cooperării ce contribuie la dezvoltarea schimbului de informații și valori, prin intermediul comunicării.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 17 ianuarie 2022, 0:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro