Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorin Silviu Petrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dorin Silviu Petrea (Grup PSD)
Europa a pierdut teren. Dezvoltarea capitalului uman este esențială

Deputatul Petrea Dorin Silviu a declarat astăzi, 30 noiembrie, că Europa a pierdut teren în ceea ce privește digitalizarea, context în care se impune dezvoltarea capitalului uman. Acesta a explicat că prioritizarea educației și a formării profesionale adecvate pentru noua epocă digitală sunt esențiale pentru ca întreaga societate să aibă parte de beneficiile tehnologiilor digitale.

„Deși foarte mulți români lucrează și dezvoltă programe și aplicații peste tot în lume, sunt foarte puțini cei care fac același lucru pentru România sau chiar pentru Europa. Am propus și susțin în continuare înființarea de centre de excelență în domeniul IT în toată Europa, pe regiuni de dezvoltare. Acestea trebuie dedicate tinerilor elevi și studenți, deci finanțarea ar putea fi făcută prin fonduri europene, guvernamentale și locale. Doar în acest fel putem reduce decalajul dintre Europa și restul lumii”, a explicat deputatul Dorin Petrea.
Declarațiile vin în contextul în care Dorin Petrea participă, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2015, la cea de-a LIV-a reuniune a Conferinței organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene – COSAC, eveniment care se desfășoară la Luxemburg. Pe agenda discuțiilor se află strategia privind piața unică digitală pentru Europa, ca soluție solidă pentru stimularea creșterii economice.
„Cei mai mulți văd digitalizarea Europei prin prisma anumitor beneficii de tipul Wi-Fi gratuit, produse și terminale inovatoare sau circulația datelor. Adevărul este însă că economia digitală poate revoluționa fiecare sector al economiei și poate aduce oportunități fără precedent, cum ar fi spre exemplu, crearea unei societăți durabile, cu un consum redus de carbon, lucru care poate încetini schimbările climatice”, a susținut deputatul în expunerea sa.
Acesta a precizat că modelele de business și cele de dezvoltare economico-sociale vor suferi schimbări majore în următoarea perioadă, iar Europa trebuie să se pregătească pentru această etapă.
„Orice modalitate de îmbunătățire a circulației ideilor are potențialul de a mări posibilitatea ca din ce în ce mai multe persoane să învețe de la cei mai bine instruiți, lucru care va genera o dezvoltare a tehnologiilor digitale și implicit creșterea economică. Din nefericire, Europa a rămas însă în urma SUA și a Asiei în ceea ce privește digitalizarea”, a precizat Dorin Petrea.
La finalul expunerii, Dorin Petrea a solicitat tuturor participanților să analizeze riscurile unei gestiuni deficitare ale schimbărilor economice cauzate de digitalizare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 28 septembrie 2022, 20:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro