Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorin Silviu Petrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dorin Petrea (Grup PSD)
Dezavuez declarația ministrului Agriculturii privind creșterea prețului alimentelor și cred că este iresponsabilă și antinațională

Risipa de alimente este, într-adevăr, o problemă extrem de gravă și se află în discuția organismelor mondiale și europene (2011/2175 INI), cu mult înainte ca domnul ministru să își imagineze că va ajunge la conducerea acestui minister.

Dar soluția iresponsabilă pentru a evita risipa de alimente, propusă de domnului ministru Achim Irimescu prin care susține creșterea prețurilor la alimente, este cel puțin ciudată, daca ea nu are cumva în spate alte intenții sau mesaje din partea unor producători multinaționali.
In 2014, am fost inițiatorul Propunerii legislative nr. PL 560/2014 pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care am cerut reducerea TVA la alimente la 9 % inițial la carne, lapte, fructe și legume proaspete, iar mai apoi, prin discuții și negocieri pertinente și argumentate cu reprezentanții Guvernului Victor Ponta, s-a redus TVA la toate alimentele la 9 %. A fost o măsura dorită și așteptată de cetățenii României și în conformitate cu tendințele europene în domeniu.
Sunt foarte curios de unde știe domnul ministru că prețul actual nu este unul corect, pentru că, dacă are anumite informații de dumping sau de cartel creat în domeniul agro-alimentar, ar trebui să le transmită urgent autorităților competente. Domnul ministru ar trebui să știe că prețul produselor alimentare pe o piață corectă și concurențiala îl reglează doar raportul dintre cerere și ofertă, iar statul, prin instituțiile sale, nu are dreptul de intervenție pe o astfel de piață.
De altfel, prețurile alimentelor în cele mai multe cazuri în România sunt aproximativ la fel cu cele din Europa de Vest, iar în unele cazuri chiar mai ridicate. Rămâne însă o mare problemă discrepanța foarte ridicată între salariile și veniturile lunare ale românilor și ale restului europenilor, în unele cazuri chiar și de 10 ori mai mici.
Treaba domnului ministru este aceea de a ajuta fermierii și companiile din domeniul alimentar-agrar să performeze și să se dezvolte atât pe verticală cât și pe orizontală, să scape de formalitățile birocratice, să-și crească productivitatea producției agricole, să identifice soluții financiare pentru crearea și dezvoltarea punctelor locale și regionale de depozitare, de păstrare, de congelare, de prelucrare, de preparare și de ambalare, să ușureze accesarea fondurilor europene, să găsească resurse pentru fonduri naționale, să îi sprijine în formarea și dezvoltarea de forme asociative, de reînființarea cooperativelor agricole comune, să găsească soluții reale pentru irigarea întregii suprafețe agricole, să sprijine financiar cercetarea agricolă, să ajute la reînființarea școlii vocaționale (profesionale) în domeniul agro-alimentar și să sprijine financiar domeniul școlar din acest domeniu etc. și nu să găsească alte și alte măsuri de presiune care să îngroape definitiv agricultura românească.
Știm că domnul ministru s-a lovit la cap în cursul vizitei sale la Brăila, dar acest lucru nu îi dă voie să vină cu propuneri împotriva cetățenilor României.
Ca „să avem rezultate în combaterea risipei alimentare” nu trebuie să mărim prețul la alimente, domnule ministru, trebuie să implementăm acest principiu în mentalitatea noastră de români, trebuie să avem campanii de promovare care costă infinit mai puțin românii decât măsura propusă de domnia voastră.
Observăm în fiecare zi că a fi tehnocrat, mai nou, înseamnă a fi antinațional și împotriva cetățenilor României! Așa că, domnule ministru dacă sunteți accidentat și nu mai puteți gândi și munci eficient pentru poporul român, vă sugerez să vă dați demisia și să vă odihniți o perioadă mai mare de timp!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 26 mai 2022, 15:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro