Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorin Silviu Petrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru afaceri europene

În perioada 7-8 iulie, a avut loc la Vilnius, reuniunea pregătitoare a celei de-a 50-a reuniuni a Conferinței organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene - COSAC.

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a fost reprezentată de domnul deputat Dorin Silviu Petrea.
În cuvântul său pe marginea alocuțiunii domnului Linas LINKEVIÈIUS, ministrul afacerilor externe a Lituaniei, care a expus prioritățile președinției lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, domnul deputat Dorin Silviu Petrea a mulțumit pentru susținerea constantă de către Lituania în privința cererii României de adrerare la spațiul Schengen, subliniind că aceasta ne dă speranța că la sfârșitul anului va începe prima etapă de aderare.
În contextul interesului părții române pentru parcursul european al Republicii Moldova, domnul deputat Dorin Silviu Petrea a arătat că țara noastră contează pe expertiza Lituaniei în materia vecinătății estice a Uniunii Europene. Parlamentarul român a afirmat că este firesc ca Parteneriatul Estic să constituie o prioritate de prim ordin a președinției, de vreme ce nimeni nu îi poate nega competența, și sperăm că summit-ul din noiembrie de la Vilnius să vizeze obiective ambițioase și să se finalizeze prin semnarea Acordului de stabilitate și asociere cu Ucraina și cu decizii privind încheierea unor acorduri similare, cu Republica Moldova, Georgia și Armenia.
Precizând că România susține abordarea Uniunii Europene de angajare în sprijinirea partenerilor săi estici, direct proporțional cu realizările lor, domnul deputat Dorin Silviu Petrea a exprimat optimism față de evaluarea progresului european al Republicii Moldova.
Totodată, delegatul român a informat participanții în legătură cu interesul și susținerea țării noastre, a demersurilor președinției pentru realizarea unei piețe interne a energiei.
În legătură cu Strategia Dunării, domnul deputat Dorin Silviu Petrea a subliniat că România dorește o cooperare substanțială cu președinția lituaniană pe această temă, precum și confirmarea în concluziile Consiliului Uniunii Europene, a valorii adăugate a strategiilor macro-regionale.
În intervenția pe care a avut-o la prezentarea cu tema "Spre o Uniune politică și economică: pașii următori", susținută de domnul Maroč ©EFÈOVIÈ, vicepreședinte al Comisiei Europene, domnul Dorin Silviu Petrea și-a exprimat aprecierea față de decizia Consiliului European din iunie 2013, de a reafirma deschiderea și transparența procesului de aprofundare a integrării Uniunii Economice și Monetare, în raport cu statele membre care nu folosesc moneda unică. Aceste evaluări vin în condițiile în care țara noastră a participat la toate acordurile și instrumentele destinate reformei guvernanței economice a Uniunii, și aceasta nu de teama de a pierde contactul cu "nucleul" Uniunii, ci ca un susținător autentic al continuării integrării Uniunii Europene.
Ca urmare a eforturilor de a câștiga credibilitate ca partener în procesul vast al construcției unei noi guvernanțe economice a Uniunii, parlamentarul român a apreciat că România a beneficiat, alături de alte state membre, de validarea de către Consiliul European din iunie 2013 a abrogării procedurii de deficit excesiv.
Deputatul Dorin Silviu Petrea și-a exprimat, de asemenea, susținerea pentru politicile fiscale favorabile creșterii economice, diferențiate în funcție de nivelul deficitelor din statele membre, astfel încât unele cerințe ale disciplinei fiscale să poată fi diminuate pentru investițiile publice productive, în cazul statelor unde nu se înregistrează deficit excesiv.
Reprezentantul Comisiei pentru afaceri europene a adresat o întrebare privind programele concrete avute în vedere de către Comisia Europeană pentru a impulsiona angajarea tinerilor, precum și rezultatele vizate în cazul succesului acestora, pentru a putea avea în viitor o Uniune solidă și puternică.
Vicepreședintele Comisiei Europene a salutat susținerea de către delegația Camerei Deputaților a inițiativelor Comisiei în aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, inclusiv a Uniunii Bancare.
În legătură cu programele destinate angajării tinerilor, domnul Maroč ©EFÈOVIÈ a menționat decizia Comisiei de a suplimenta fondurile pentru schemele de angajare a tinerilor până la suma de 8 miliarde de euro, arătând că se dorește alocarea a încă 300 de milioane de euro din Fondul Social European.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 4 octombrie 2022, 0:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro