Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorin Silviu Petrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dorin Petrea (Grup PSD)

Stimate doamne,
Stimați domni,
Dragi colegi,
Permiteți-mi ca astăzi să nu vorbesc despre politici publice, despre doctrine sau ideologii politice, ci despre oameni și educație. Am avut în ultima perioadă oportunitatea să vorbesc atât cu tineri, cât și cu oameni care beneficiază de o experiență vastă în domeniul învățământului.

Aș vrea ca ceea ce am să spun în următoarele minute să fie mai mult decât o declarație politică înregistrată undeva, să fie o motivație pentru noi toți în a ne mobiliza să facem și să fim o diferență pentru copiii noștri, pentru viitorul României. Vom vedea progres în acest domeniu abia atunci când vom înțelege că opiniile diferite sunt punctul de start spre evoluție, așa că le vom centraliza, le vom analiza și vom construi o reformă pe termen lung, cu asumare publică în ceea ce privește implementarea acesteia.
Vă reamintesc faptul că reforma educației nu este doar responsabilitatea Guvernului. Elaborarea unilaterală de către executiv a unui program de reformă în domeniul învățământului nu ar putea fi niciodată eficientă. Societatea civilă, elevii, profesorii, părinții, mediul de afaceri și mass-media, toți aceștia sunt actori importanți în procesul de formulare a unui program în acord cu principiile Uniunii Europene și potrivit societății românești. Împreună cu ministerul de resort, aceștia sunt responsabili de viitorul educației în România. Profesioniștii trebuie încurajați să se implice în elaborarea politicilor publice din domeniu și în procesul de luare a deciziilor privind viitorul educației.
Am convingerea că reformele actualului Guvern vor da roade în următorii ani, dar trebuie să înțelegem că în viitorul tinerilor și al copiilor noștri trebuie gândite pe termen lung. Tocmai de aceea și directivele europene ne atrag atenția că școala românească trebuie să se apropie tot mai mult de viața și realitatea economică în care trăim. Paradigma educației trebuie gândită în corelare cu piața muncii.
În acest moment schimbarea nu este doar inevitabilă, ci și necesară. Pe fondul schimbărilor culturale și economice, sistemul de educație este important prin sensul și efectele sale. Tocmai de aceea reforma educației trebuie să aibă baze sustenabile, să înțelegem greșelile trecutului și să construim o nouă paradigmă pe o perioadă îndelungată.
Miza reformei în educație este foarte mare. Derapajele de logică cauzate de standardele scăzute ale educației reprezintă o amenințare pentru siguranța națională a României. De succesul sau eșecul acestui sistem depinde viitorul României. Țara noastră este cunoscută cu un record trist în privința lipsei de educație socială și civică. Cifrele nu sunt nici ele favorabile. Din 200.000 de copii, 56.000 nu au fost în stare să ia examenul de română și matematică la sfârșitul clasei a VIII-a. Sunt statistici oficiale prezentate chiar de ministrul Educației, Remus Pricopie.
Cred că a venit momentul în care să le spunem copiilor noștri că au talentul, înclinația și experiența de a reuși oriunde în țară și în lume. Este vremea în care să renunțăm la aroganță și să încurajăm tinerele generații să gândească, fără să le spunem ce și cum.
Este vremea să construim strategii, iar pentru asta vă încurajez să ne unim în căutarea, structurarea și implementarea reformei potrivite pentru societatea românească!
Vă mulțumesc!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 17 mai 2022, 8:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro