Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorin Silviu Petrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Pe agenda evenimentului, care a avut loc în sala de ședințe a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, au fost teme de actualitate, respectiv reforma Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2014-2020 și schemele pentru încurajarea instalării tinerilor agricultori.
“Sectorul agricol are un rol strategic și o politică agricolă și de dezvoltare rurală comună puternică la nivel european, fundamentală pentru viitorul Uniunii. PAC nu se referă numai la agricultori și la comunitatea rurală, ci la întreaga societate”, a declarat Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, domnul Dacian Cioloș.
Totodată, a fost abordată posibilitatea implementării unei scheme specifice, cu scopul de a înlocui plățile directe către micii fermieri cu o plata forfetară. Această procedură ar simplifica formalitățile, prin reducerea obligațiilor legate de cererea de sprijin, de „ecologizare”, de eco-condiționalitate și de controale. Rezultatul urmărit prin aceste modificări este reducerea costurilor, atât pentru fermieri, cât și pentru administrație.
„Fermierii mici și mijlocii au un rol major în zonele rurale, deoarece creează locuri de muncă, contribuie la dinamismul comunităților rurale și furnizează bunuri publice. În contextul socio-economic actual, afectat încă de criza financiară, agricultura trebuie să fie recunoscută ca sector comunitar strategic integrat și activ, cu impact nu doar în furnizarea și asigurarea alimentelor, ci și asupra societății prin crearea locurilor de muncă și intensificării activităților non agricole în mediul rural”, a declarat deputatul UNPR Petrea Dorin Silviu.
Conform acestei scheme, instalarea tinerilor agricultori va fi încurajată prin instituirea unui ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor 5 ani. Aceste subvenții se vor adăuga măsurilor de investiții în favoarea tinerilor, deja disponibile și se vor aplica în toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a stimula reînnoirea generațională, plata de bază acordată ar putea fi completată de o plată suplimentară de 25% în primii 5 ani de la instalare. Opțional, pentru statele membre, orice fermier care solicită sprijin poate decide să participe la schema pentru micii fermieri și să primească o plată anuală fixată de statul membru la o sumă cuprinsă între 500 și 1250 de euro, indiferent de dimensiunea fermei.
Lista simplificată de măsuri se va baza pe următoarele puncte forte: inovarea prin promovarea utilizării eficiente a resurselor, productivitatea, dezvoltarea durabilă și benefică, realizate printr-o mai bună cooperare între agricultură și cercetare, pentru accelerarea transferului de tehnologie către fermieri.
Măsurile care îi vizează pe tinerii fermieri pot include granturi pentru instalare de până la 70.000 EUR, investiții generate în active fizice și servicii de formare și de consiliere. În ce-i privește pe micii fermieri, aceștia pot primi granturi pentru începerea unei afaceri de până la 15.000 EUR.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 26 mai 2022, 14:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro