Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorin Silviu Petrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dorin Petrea (Grup PSD)

Stimate doamne,
Stimați domni,
Dragi colegi,
Ieri a fost Ziua Mondială a Sănătății, sărbătoare care surprinde România încă pe locuri fruntașe în ceea ce privește decesele cauzate de boli cardiovasculare, numărul de bolnavi de TBC sau de supraponderali.

În fiecare zi vedem, auzim sau chiar ne lovim de problemele sistemului de sănătate. Tot mai mulți români se întreabă care e normalitatea acestui sistem, ce principii trebuie reafirmate sau ce strategii trebuie implementate. Solidaritatea, profesionalismul, responsabilitatea, relația cu cetățeanul, toate acestea sunt elemente practice pe care Guvernul României încearcă, cu realism și bună credință, să le definească și să le facă funcționale.
Nu este suficient să ne dorim schimbări majore în sistem. Ministerul Sănătății caută mereu să identifice finanțare, reanalizează legislația în domeniu și urmărește armonizarea acesteia cu directivele Uniunii Europene. Cel mai important este însă ca sistemul de sănătate să se reorienteze către pacient, pentru că actul medical nu este despre serviciile medicale, ci despre oameni. Semnalarea problemelor apărute în sistem este dovada că tot mai mulți români înțeleg faptul că neregulile trebuie combătute și sancționate, nu tolerate.
Performanța sistemului sanitar, serviciile medicale decente și eficiente pentru toți, acestea sunt dovezi ale progresului României, iar noi suntem aici să luptăm pentru asta. Vă încurajez să participați la dezbateri în domeniu, să ascultați vocea celor implicați direct în sistem, oameni din colegiile dumneavoastră, pentru că doar împreună putem să contribuim la introducerea și implementarea unor politici de reformă, esențiale de altfel în domeniul sănătății.
Creșterea veniturilor medicilor și a echipelor medicale reprezintă nu doar o necesitate, ci și o urgență a sistemului. Știm cu toții că etica profesională nu trebuie compromisă, iar sănătatea, educația, cercetarea – sunt domenii în care trebuie să investim, timp, strategie, finanțe.
Deficiențe vom constata mereu, dar este responsabilitatea noastră ca de la cheltuirea banilor publici, până la serviciile oferite pacienților, toate acestea să transpună obiectivele de reformă asumate, altfel nu vom face o diferență. Acțiunile noastre trebuie să vizeze mai mult decât asistența medicală. Sănătatea trebuie să fie subiectul aflat mereu în agenda decidenților din toate domeniile. Munca, timpul liber, mediul înconjurător, toate acestea se interconectează cu apariția unor probleme de sănătate sau sociale.
Guvernul, Parlamentul României, birocrații, asistenții sociali, specialiștii din sănătate, grupurile comunitare – cu toții trebuie să conlucrăm la organizarea unui sistem care să îmbunătățească starea de sănătate a românilor. Sectorul medical trebuie să-și depășească responsabilitățile și să se orienteze către promovarea sănătății, lucru care presupune realizarea unor parteneriate.
Investițiile în sănătate trebuie să reflecte nevoile categoriilor defavorizate, ale femeilor, copiilor, persoanelor vârstnice, ale celor săraci sau marginalizați. Tocmai de aceea, măsura unei schimbări este determinată și de gradul de implicare activă a participanților, a grupurilor țintă. Doar așa putem vorbi de dezvoltare comunitară, de capacitate instituțională crescută, de practici pozitive și de ce nu, am putea să devenim și furnizori de expertiză în domeniu.
Și planurile Comisiei Europene pentru anii viitori pun accent pe riscurile sistemului, în mod deosebit pe insuficiența personalului din sănătate, estimând o creștere a numărului posturilor vacante pentru următoarea perioadă. Cu atât mai mult consider că fondurile alocate pentru sănătate reprezintă o investiție, iar această investiție include și educația sau trainingul medicilor. Cred că fiecare persoană trebuie să aibă acces egal la sănătate, iar instrumentele legislative sunt în mâinile noastre, deci responsabilitatea reducerii inegalităților este la noi.
Am cunoscut tineri medici români care ar vrea să se întoarcă în România dacă sistemul le-ar pun la dispoziție condiții de afirmare. Este momentul să încheiem exodul medicilor și în ciuda faptului că PIB-ul nu este unul mare, trebuie să creștem procentul acordat sănătății.
Stimați colegi, închei cu o simplă și sinceră urare: să fim sănătoși! Vă mulțumesc!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 19 mai 2022, 15:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro