Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina-Ancuța Pocora (Grup PNL)
Certificatele de stare civilă se vor înscrie gratuit pentru minorii români aflați în străinătate sub o formă de protecție special

Aceasta este principala prevedere a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă pe care am inițiat-o alături de colegi din PNL și care a fost adoptată, miercuri, 28 octombrie 2015, în plenul Camerei Deputaților.

Actul normativ abilitează misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate, ca în situații temeinic justificate, pentru minorii cetățeni români aflați în străinătate sub o formă de protecție specială dispusă de autoritățile locale competente, să poată înscrie, cu titlu gratuit, certificatele de stare civilă străine ale acestor copii în registrele de stare civilă române, Ia solicitarea autorităților străine competente sau, după caz, a autorităților române cu atribuții în materie de protecție a copiilor, în scopul reglementării situației juridice a minorilor.
Legea oferă o soluție pentru situația minorilor români aflați în străinătate sub o formă de protecție, care nu au niciun document de stare civilă, de identitate sau de călătorie românesc. Lipsa certificatului de naștere românesc conducea adesea la imposibilitatea eliberării unui pașaport temporar acestor minori, în condițiile în care nu le este atribuit un cod numeric personal.
Introducerea acestor noi prevederi creează un instrument optim de lucru pentru reprezentanțele românești din străinătate și contribuie în mod pozitiv Ia gestionarea acelor situații complicate din punct de vedere al relației cu autoritățile din țara de reședință. De asemenea, se evită eventualele campanii de denigrare a României, prin demonstrarea implicării și angajamentului autorităților române în soluționarea acestor cazuri destul de răspândite în Europa.
Acest demers legislativ este în deplină concordanță cu eforturile anterioare ale PNL de a veni în sprijinul cetățenilor români indiferent de vârsta sau de țara în care se află și de a pune la dispoziția acestora toate mijloacele pentru exercitarea drepturilor acestora în relația cu alte state europene.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 decembrie 2021, 7:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro