Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
Bătaie de joc și indiferență sau un plan de exterminare bine pus la punct?!

Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, demonstrează că actualul Guvern se încăpățânează să ignore dreptul copiilor abandonați la un trai decent.

Ordinul ministrului Muncii 1733/2015 privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament restricționează categoriile de persoane care pot lua în plasament copii doar la rude și „rețeaua socială”, adică cunoștințe sau prieteni ai familiei ori ai familiei extinse a copilului. De asemenea, foarte important, aceia care au făcut cereri pentru adopție nu mai pot lua copii în plasament.
În opinia deputaților PNL, membri ai Comisiei pentru muncă și protecție socială, o astfel de reglementare nu vine în sprijinul interesului superior al copilului și anume acela de a-i asigura un mediu de dezvoltare asemănător unui cadru familial normal și echilibrat. Acest principiu ar trebui să prevaleze în toate demersurile și deciziile care privesc acești copii și nu să reprezinte un simplu calcul matematic în sensul menținerii unui număr mare de centre de plasament și apartamente sociale, respectiv a unui număr ridicat de angajați în sistem și a unor contracte de achiziție de valori mai mari.
În acest sens, am decis să o interpelăm în Parlament pe doamna Rovana Plumb, tocmai pentru a afla de ce a promovat această reglementare care modifică substanțial condițiile pentru plasamentul copiilor abandonați fără nicio dezbatere publică. Totodată, considerăm că este important ca Ministerul Muncii să ne lămurească dacă există un studiu de impact al acestui ordin și să ne arate cu cât va scădea numărul de copii ce vor fi luați în plasament, deoarece sigur nu putem vorbi de o creștere.
Din păcate, acest Ordin de ministru echivalează cu o condamnare pe viață semnată de doamna Rovana Plumb față de copiii abandonați! În loc să se limiteze la scopul specific al acestui ordin, acela de a stabili modalitatea de plată a alocației de plasament, a fost introdusă o întreagă secțiune care, ignorând ierarhia legilor, stabilește nelegal reglementări și restricționări privind procedura de plasament, restricționând drepturile familiilor de a lua sau a avea copii în plasament.
Tocmai ministerul care ar trebui să se ocupe cu protecția familiei și a persoanelor vulnerabile încearcă limitarea numărului persoanelor și al familiilor care au posibilitatea de a prelua copii în plasament familial prin acest ordin.
Solicităm ministrului Muncii să ia în calcul revocarea acestui ordin, având în vedere că, din totalul copiilor aflați în măsură de protecție specială, 93% pot avea parte de o familie doar prin plasament familial sau asistență maternal, aceștia nefiind declarați adoptabili, din diferite motive.
Este cu atât mai grav faptul că, prin acest ordin, Ministerul Muncii restricționează și mai mult integrarea copiilor în familii, favorizând menținerea acestora în centre sociale. De altfel, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în Buletinul Statistic 'Protecția Drepturilor Copiilor', trimestrul I, 2015, reiese că, din totalul de 58.149 de copii aflați în sistem de protecție specială ca urmare a separării temporare de părinți, doar 7%, respectiv 4.106 de copii, se află în plasament la familii sau persoane.
Potrivit Ordinului, chiar și acest procent de 7%, care deja este foarte mic, se va diminua și mai mult! Concluzia este una singură: doamna Rovana Plumb a hotărât că cel mai bine pentru majoritatea copiilor orfani este să rămână în centrele de plasament în loc să aibă o șansă la o familie, să beneficieze de educația, dragostea, atenția pe care le-ar fi putut căpăta în sânul unei familii.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 decembrie 2021, 9:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro