Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina-Ancuța Pocora (Grup PNL)
Și cetățenii care lucrează în străinătate pot contribui acum la pensia din țară

Astăzi, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială a fost adoptat un proiect de lege deosebit de important în special pentru românii din străinătate, în sensul în care aceștia vor avea dreptul să își completeze contribuția de asigurări sociale pentru a putea beneficia de un stagiu complet al vârstei de pensionare.

Aportul parlamentarilor liberali în cadrul dezbaterilor din comisie a fost unul semnificativ, astfel că raportul comisiei a înglobat prevederile unui alt proiect inițiat de PNL, precum și mai multe amendamente formulate de către deputații liberali.
Legea oferă o soluție pentru cetățenii români care nu au calitatea de pensionari, dar care astfel vor putea efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.
Pentru a beneficia de acest drept, persoanele în cauză vor trebui să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii din raza de domiciliu sau reședință în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii. Plata contribuției de asigurări sociale se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat, atât prin mandat poștal cât și în numerar.
De asemenea, trebuie cunoscut faptul că perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit acestei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, actualizată cu rata inflației. În dispozițiile acestei legi sunt prevăzute expres valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale și cota de contribuție de asigurări sociale din anii 2011-2016. Baza lunară nu poate fi mai mare de cinci câștiguri salariale medii brute, avute în vedere la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Actul normativ vine din necesitatea de a lărgi sfera de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 94/2010 care a avut același scop, dar la care termenul limită până la care persoanele interesate puteau să încheie un contract de asigurare socială pe ultimii cinci ani era 31 decembrie 2010.
Legea este în deplină concordanță cu eforturile anterioare ale PNL de a veni în sprijinul cetățenilor români din țară și din străinătate și de a pune la dispoziția acestora instrumentele legislative necesare pentru a beneficia de un drept fundamental și anume dreptul la pensie.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 decembrie 2021, 3:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro