Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Pocora
Poliția nu va mai veni la ușă ca să ne verifice atunci când suntem în concediu medical

În 2010, Guvernul Boc introducea o nouă aberație legislativă, aparent minoră față de marile aberații ale puterii portocalii, o aberație, însă, cu o importantă risipă financiară.

Potrivit OUG 36/2010, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, Poliția trebuia să se prezinte la domiciliile celor aflați în concediu medical ca să le verifice starea sănătății. Practic, organele legii erau puse aiurea pe drumuri, cheltuind timp și resurse care, cu siguranță, ar fi fost folosite mai bine în operațiuni adevărate și nu în căutari de "bolnavi închipuiți".
De altfel, această prevedere s-a dovedit inutilă. Datele Ministerului Sănătățtii arată că nu se impune prezența polițiștilor la domiciliul bolnavilor, ci este suficientă doar implicarea celor care plătesc indemnizațiile de concediu medical.
În aceste condiții, acum, când OUG a intrat în dezbatere în Comisia pentru Muncă, printr-un amendament adoptat, am anulat această prostie.
Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Text al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.36/2010

"(31) Verificarea prezenței asiguraților aflați în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reședința indicată, se efectuează de către plătitorii de indemnizații, însoțiți dacă este cazul, de un reprezentant al poliției, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist. Verificarea prezenței asiguraților nu va afecta drepturile și libertățile cetățenești garantate de Constituția României, republicată."

Text modificat în Comisia pentru muncă și protecție socială

"(31) Verificarea prezenței asiguraților aflați în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reședința indicată se poate efectua de către plătitorii de indemnizații, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist. Verificarea prezenței asiguraților nu va afecta drepturile și libertățile cetățenești garantate de Constituția României, republicată."
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 1:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro