Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina-Ancuța Pocora
Taxele românilor din afara țării trebuie reduse!

Scăderea de la 90 de euro la 10 euro a taxei pentru înscrierea certificatelor de naștere și de căsătorie eliberate de autoritățile străine în registrele de stare civilă românești, 15 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui titlu de calatorie, 26 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui pașaport electronic sau temporar, scăderea cu 10 euro/pagină pentru efectuarea unei traduceri din sau în limba română, diminuarea cu 40 de euro a taxei pentru încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice și oficiile consulare între cetățeni români, 15 euro în loc de 45 pentru înregistrarea cererii de eliberare a unui duplicat după certificatele de stare civilă românești.

Aceste lucruri sunt prevăzute într-o propunere legislativă pentru modificarea și completarea legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, pe care am inițiat-o împreună cu mai mulți colegi și am depus-o la Senat ( B157/2013).
Demersul meu a pornit de la un fenomen dureros pentru o societate, și anume imposibilitatea propriilor cetățeni de a-și înregistra nou-născuții în registrele de stare civilă sau solicitarea înscrierii la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate din cauze financiare.
Din statistica Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că doar aproximativ 60.000 de cetățeni români solicită înscrierea unui certificat de naștere străin în registrele de stare civilă românești de reprezentanțele diplomatice și consulare românești. Această informație ne arată clar că cetățenii români preferă să nu declare minorii în fața autorităților române. Este fără echivoc faptul că numărul anual al nou-născuților în cadrul comunității românești care locuiește în străinătate este mult mai mare, ținând cont de două elemente importante: numărul cetățenilor români de aproximativ 3 milioane și media de vârstă a acestora (în general, media de vârstă în țări ca Italia sau Spania este de 30-32 de ani).
În procesul de documentare, elaborare și redactare a proiectului, prin care se scad taxele consulare cu procente cuprinse între 15-25%, am avut în vedere situația economică ce a afectat mediul social european în care au emigrat majoritatea cetățenilor români în ultimii 15 ani. Măsura se dorește a fi un suport pentru conaționalii noștri, care sunt afectați de evoluțiile negative înregistrate de economie.
De exemplu, în statele membre ale Uniunii Europene, unde rezidă aproximativ 3 milioane de cetățeni români, rata șomajului este de 10,2%, iar în statele europene cu o comunitate românească însemnată, rata șomajului se prezintă după cum urmează: Italia 11,70%, Franța 10,60%, Spania 26,20%, Portugalia 17,60%, Grecia 26,40%. Foarte mulți compatrioți sunt astăzi fără un loc de muncă, în șomaj sau se află în situația de a rămâne fără niciun fel de prestație socială în doar câteva luni. În aceste situații, cetățenii noștri nu pot achita taxele actuale, care au fost stabilite în majoritatea lor în anul 2008, în perioadă de bonitate și oarecare bunăstare. De exemplu, cetățenilor români le este foarte greu sau chiar imposibil, în unele cazuri, să achite contravaloarea unui pașaport sau a unui titlu de călătorie, documente necesare pentru solicitarea și primirea prestațiilor sociale sau în cazul în care aceștia doresc să se întoarcă în țară definitiv.
De asemenea, propunerea legislativă urmărește:
 • să diversifice modul de utilizare a taxelor consulare de urgență, pentru a oferi sustenabilitate proiectelor și acțiunilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și pentru a asigura servicii consulare optime și asistență consulară de înaltă ținută profesională (introducerea posibilității de suportare a cheltuielilor pentru plata repatrierii cetățenilor români victime ale unor acțiuni teroriste sau decedați ca urmare a unor atentate teroriste, scutirea de taxe consulare pentru eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetățenii români victime ale traficului de ființe umane, ale violenței domestice, evacuați din țări de conflict, din situații de terorism, din dezastre naturale sau alte situații excepționale;
 • să creeze cadrul legal și resursele materiale și de personal (din noiembrie-decembrie 2008 nu s-a mai organizat niciun concurs de intrare în Corpul diplomatic și consular al României) necesare pentru oferirea de asistență și protecție consulară optime; atribuțiile serviciului exterior românesc nu pot fi efective dacă nu sunt completate de o finanțare corespunzătoare;
 • să diferențieze cuantumul taxei de urgență în funcție de serviciile consulare prevăzute în anexă și în comparație cu nivelul acesteia în țară;
 • să respecte Instrucțiunile Comune Consulare și normele Schengen privind activitatea consulară;
 • să respecte angajamentele României luate față de partenerii străini privind protecția și repatrierea asistată a victimelor acțiunilor de terorism sau a traficului de ființe umane.

  Anexăm forma inițiatorului

  Anexăm expunerea de motive

 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 decembrie 2021, 1:43
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro