Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
Persoanele cu dizabilități au nevoie de respect și susținere!

Astăzi, 3 decembrie 2013, celebrăm Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Acești oameni sunt, în general, uitați sau invizibili în comunitățile lor dezrădăcinate. Măsurile pentru asistență și pentru protecție satisfac foarte rar nevoile lor specifice.

Oamenii cu dizabilități sunt, în mod special, vulnerabili la abuzul fizic, sexual, și emoțional. Timp de secole, societatea a respins aceste persoane și, chiar și în prezent, se estimează că peste un milion de adulți și copii cu dizabilități sunt instituționalizați în Uniunea Europeană. La fel cum, în unele cazuri, le este refuzat dreptul de a alege unde și cum să trăiască, acestor persoane li se pot refuza drepturi fundamentale de care alți cetățeni beneficiază fără restricții.
Astfel, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități are ca obiectiv promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea susținerii demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități. Prin aceasta, se încearcă, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilități în fiecare aspect al vieții politice, sociale, economice și culturale.
Am fost și voi rămâne un parlamentar preocupat de soarta persoanelor cu dizabilități și activ în zona problemelor de discriminare cu care se confruntă categoriile sociale vulnerabile. Susțin, pe lângă politicile orientate spre această categorie de persoane, necesitatea accesibilizării spațiilor publice pentru persoanele cu handicap locomotor și obligația noastră, cei ne putem deplasa fără probleme, de a nu ocupa locurile special destinate persoanelor cu dizabilități. "Omisiunile" noastre de a lăsa vacante aceste locuri nu reprezintă decât o manifestare vădită a lipsei de respect pentru condiția acestor persoane, un derapaj de la bunul simț de care ar trebui să dăm dovadă atunci când vine vorba de persoane vulnerabile. Este necesar ca Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să elaboreze o nouă strategie în domeniul handicapului, Strategia națională privind protecția persoanelor cu handicap 2014-2020, care să creeze până în 2020 o Românie fără obstacole pentru persoanele cu handicap, obiectivul general al acesteia urmând a fi acela de a oferi acestor persoane capacitatea de a se bucura de drepturi depline și de a beneficia complet de participarea la viața socială și economică, așa cum este firesc să fie. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, împreună cu Biroul Băncii Mondiale la București, implementează în prezent, "Grantul de asistență tehnică și dezvoltare pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități", oferit de guvernul Japoniei prin Fondul de Politici de Dezvoltare a Resurselor Umane și administrat de Banca Mondială. Acest proiect va avea ca rezultat modernizarea sistemului de evaluare a persoanelor cu dizabilități prin crearea de proceduri, instrumente și criterii adecvate unei evaluări folosind modelul social al abordării dizabilității, realizându-se astfel schimbarea de paradigmă în abordarea dizabilității, de la modelul medical (pasiv), la modelul social (activ). Este foarte importantă astăzi această discuție, mai ales în contextul dezbaterii în Parlament a Legii Bugetului pentru anul 2014. Dar acești oameni, acești cetățeni au nevoie, în primul rând, de respect, și toți trebuie să învățăm să le arătăm respectul cuvenit, trebuie să ne educăm copiii în acest sens și trebuie ca, prin gesturile noastre zilnice, să arătăm că ne pasă!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 2 decembrie 2021, 10:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro