primit de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)

Alături de alți doi colegi liberali, săptămâna aceasta am depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată cu modificările și completările ulterioare.

Această inițiativă introduce o prevedere legală care să abiliteze misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate ca, în situații justificate temeinic, pentru minorii cu cetățenie română care se află în străinătate sub o formă de protecție specială dispusă de autoritățile locale competente, să poată să înscrie, gratuit, certificatele de stare civilă străine ale acestor copii în registrele de stare civilă române. Acest demers se va putea face la cererea autorităților străine competente sau, după caz, a autorităților române cu atribuții în zona protecției copilului.
Am inițiat această propunere legislativă deoarece Ministerul Afacerilor Externe ne-a semnalat de nenumărate ori situația minorilor români aflați în străinătate sub o formă de protecție, care nu au niciun document de stare civilă, de identitate sau de călătorie românesc. Lipsa certificatului de naștere românesc duce la imposibilitatea de eliberare a unui pașaport temporar acestor minori, având în vedere că nu au atribuit un cod numeric personal.
Adoptarea acestei propuneri legislative ar genera instrumentul optim de lucru pentru reprezentanțele românești din străinătate și ar conduce la evitarea unor situații deosebit de complicate din punct de vedere al relațiilor cu respectiva țară. Totodată, prin acest demers, s-ar evita campaniile de denigrare a României, prin demonstrarea implicării eficiente a autorităților române în soluționarea acestor cazuri destul de frecvent întâlnite în Europa.
Pentru toate cele expuse, îi îndemn pe toți colegii mei, indiferent de partidul din care fac parte, să o susțină în Parlament.