Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Inițiativa Guvernului României, transmisă Parlamentului în data de 11 februarie, prevede desființarea unui număr de 30 judecătorii și parchete de pe lângă judecătorii fiind, în opinia reprezentanților PNL, elaborată “în disprețul principiului supremației legii și împotriva prevederilor constituționale”.
Camera decizională pentru această inițiativă este reprezentată de către Senat, termenul de aprobare tacită în Camera Deputaților fiind 11 aprilie. “Deputații PNL, membri în Comisia juridică, vor solicita astăzi raport de respingere pentru acest proiect legislativ, astfel încât mâine (marți, 8 aprilie – n.r.), acesta să fie supus votului în plen și respins. Dacă în Guvernul Boc au fost desființate spitale, acum, în Guvernul Ponta 3, se dorește desființarea unor instanțe”, a declarat doamna deputat Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal.
“Accesul la justiție este un drept fundamental, regăsit în mod expres în prevederile art.21 din Constituția României. Acest drept fundamental este un drept pozitiv, adică un drept pentru a cărui realizare statul trebuie să intervină alocând resurse materiale și de personal. Singurele limitări acceptate ale acestui drept sunt date de limitele resurselor economice și sociale pe care statul le are la un moment dat! Altfel spus, dacă și numai dacă nu există resurse, statul poate limita accesul liber la justiție!”, a declarat domnul deputat Ioan Cupșa.
Nu există un studiu de impact privind efectele economico-sociale ale proiectului
Parlamentarul Theodor Nicolescu a arătat că inițiativa elaborată de către Ministerul Justiției nu are la bază un studiu de impact.La un calcul simplu, prin desființarea a 30 de instanțe judecătorești sunt afectați: aproximativ 1 milion de cetățeni justițiabili, "rearondați", aproximativ 500 de magistrați și funcționari ai justiției "relocați" la alte instanțe”, a declarat parlamentarul PNL.
Totodată, decizia desființării unui număr de 30 judecătorii și parchete de pe lângă judecătorii nu este justificată de costul funcționării acestor instituții, mai ales că România a avut anul trecut o creștere economică ce se preconizează a se repeta și în acest an. Mai mult, cheltuielile au fost incluse în Bugetul de stat aprobat pentru 2014 și există soluții pentru diminuarea lor, precum reducerea sau eliminarea diurnei de deplasare a magistraților, care, în foarte multe judecătorii, ajunge la o sumă semnificativă.
Judecătoriile propuse spre desființare au raportat, în medie, 2.500-2.700 de dosare înregistrate anual, ceea ce înseamnă un total de 75.000-80.000 de dosare.
Cetățenii vor avea de parcurs distanțe mai mari pentru a-și căuta dreptatea ,dd>Reprezentanții PNL în Comisia juridică au arătat, totodată, că prin desființarea celor 30 de judecătorii, va crește distanța pe care cetățenii arondați vor fi obligați să o parcurgă până la cea mai apropiată judecătorie. “Desființarea unor instanțe judecătorești este o limitare a accesului la justiție deoarece justițiabilul va avea distanțe mari de parcurs în condițiile unei infrastructuri de transport deficitară, cu cheltuieli aferente mai mari. Fiind afectați în mod special justițiabili din mediul rural, justițiabili cu venituri foarte modeste, efectele nefericite ale acestei măsuri vor fi cu atât mai serioase, justițiabilul va fi împiedicat să se judece, va fi descurajat să își mai caute dreptatea”, a arătat parlamentarul liberal Ioan Cupșa.
Deputatul a subliniat și că “limitarea accesului la justiție, prin prisma distanțelor mari de parcurs (de la domiciliul justițiabilului la locul situării instanței de judecată), este o concluzie a raportului din anul 2012 a Comisiei Europene pentru Eficiența Justiței - concluzie pomenită chiar în expunerea de motive propusă de Ministerul Justiției”.
Instituțiile europene au recomandat României îmbunătățirea calității actului de justiție și nicidecum desființarea unor instanțe judecătorești. Studiile arată că în Uniunea Europeană nu există o tendință clară în ceea ce privește evoluția numărului de instanțe judecătorești de prim grad, echivalentul judecătoriilor noastre. “În țările est-europene, acolo unde se întâmplă reforme judiciare importante, tendința este de creștere a numărului de instanțe, "accesul la instanțe pentru un număr cât mai mare de utilizatori este deci o prioritate" - așa cum se afirmă în raportul din anul 2013 al Grupului de lucru interinstituțional, raport care a fost influențat hotărâtor de Raportul pe anul 2012 al CEPEJ (The European Commission for the Efficiency of Justice, n.r.)!”, a explicat deputatul Ioan Cupșa.
Un alt aspect al Proiectului de Lege privind desființarea unor instanțe judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea îl reprezintă dorința Guvernului de a închide, în unele județe, precum Hunedoara, Sibiu sau Maramureș, un număr de două judecătorii, în timp ce alte județe, precum Teleorman, nu figurează pe lista anexată la proiectul de lege.
“Justiția este un serviciu public scump, însă este esențial! Sănătatea, educația, justiția nu pot fi tratate în termeni grosolani de rentabilitate economică imediată. Sănătatea, educația și justiția unui popor sunt premise esențiale ale dezvoltării, ale bunăstării sale. Niciodată costurile nu pot fi prea mari atunci când au drept rezultat un popor de oameni sănătoși, educați și care trăiesc în armonie și în respect pentru lege!”, au concluzionat parlamentarii PNL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 decembrie 2021, 8:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro