Curriculum Vitae
Press releases
Photo gallery
Parliamentary activity
2012-2016 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
2008-2012 (dep.)
Links:
www.cristinapocora.ro
 
You are here: Home page > Legislature 2012-2016 > Chamber of Deputies > Cristina-Ancuța Pocora > Press releases Versiunea pentru printare

Parlamentarii Partidului Democrat Liberal și cei ai Partidului Național Liberal solicită ca Ordonanța 55/2014 să fie supusă dezbaterii în Parlamentul României cât mai repede posibil. Grupurile parlamentare PDL și PNL doresc să atragă atenția asupra faptului că Ordonanța 55/2014 este un atac la statul de drept, un derapaj ce are scopul de fraudare a alegerilor și de a satisface interesele electorale ale lui Victor Ponta.
În acest sens, domnul deputat Tinel Gheorghe, liderul Grupului parlamentar al PDL a precizat că „cele două grupuri parlamentare PDL și PNL din Alianța Creștin-Liberală, din Parlamentul României, prin vocea subsemnatului, cer președinților celor două Camere, a Senatului, domnului Tăriceanu, care este și candidat la Președinția României, și domnului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ca în regim de urgență și în cel mai transparent mod posibil să supună dezbaterii parlamentare această Ordonanță. Luni, Senatul poate dezbate prin comisiile de specialitate și adopta în plen Ordonanța, iar marți, Camera Deputaților poate dezbate prin comisiile de specialitate, în paralel cu plenul, și dezbate ulterior, în așa fel încât la votul final de marți să intre și Ordonanța 55/2014 privind fraudarea alegerilor.”
„Avertismentul celor două ambasade, a Statelor Unite și a Marii Britanii, este extrem de elocvent în acest sens. Toată lumea așteaptă de la Victor Ponta și ceilalți membrii ai Guvernului, dar și ceilalți parteneri ai coaliției de guvernare, să răspundă exigențelor asumate de România ca stat odată cu integrarea în Uniunea Europeană și Alianța Nord Atlantică”, a adăugat domnul deputat PDL Tinel Gheorghe.
Totodată, deputatul PNL, domnul Theodor Nicolescu, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, a anunțat că joi, 4 septembrie, membrii ACL vor depune o cerere la Avocatul Poporului pentru ca acesta, conform atribuțiilor pe care le deține, să sesizeze de urgență Curtea Constituțională. În caz contrar, membrii ACL vor apela la varianta acțiunii în contencios administrativ, invocând excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență 55/2014.
“Îi cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea OUG 55/2014, având ca argument principal dispozițiile art. 115 care stabilesc că în ceea ce privește regimul instituțiilor fundamentale ale statului, OUG nu se poate da, ori în cazul acesta administrația publică este o instituție fundamentală a statului, având un subcapitol în Constituția României”, a menționat deputatul PNL.
În plus, domnul deputat PDL Tinel Gheorghe a precizat : „Victor Ciorbea, de când este învestit în această înaltă funcție de Avocat al Poporului, a uitat care îi sunt atribuțiile principale și se comportă ca un avocat al lui Victor Ponta. Dacă Victor Ciorbea vrea să fie părtaș la furtul alegerilor de către Victor Ponta, nu are decât să se comporte cum se comportă, dar noi îi spunem că în zilele următoare îi vom cere demisia.”
De asemenea, domnul deputat Theodor Nicolescu a mai subliniat faptul că așa zisa urgență a acestei ordonanțe nu este dovedită, în expunerea de motive existând doar două argumente, unul dintre ele fiind încă o minciună grosolană a Guvernului Ponta, și anume acela care spune că nu mai funcțuionează Consiliile Locale sau Consiliile Județene, având în vedere schimbările politice petrecute la nivel local.
“Probabil după mintea domnului Dragnea, Consiliile Locale și Județene nu funcționează, dar aceasta este o minte de baron care crede că dacă nu funcționează cum dorește dânsul, înseamnă că nu funcționează. În realitate, Consiliile locale sau județene se întrunesc și adoptă sau nu proiectele cu care sunt învestite. Faptul că ele nu iau decizia dorită de baronii locali e cu totul alt subiect, dar aceasta nu înseamnă că trebuie transpusă într-o ordonanță de urgență”, a declarat deputatul PNL Theodor Nicolescu.
Mai mult, deputatul PNL a atras atenția asupra faptului că, în ipoteza în care OUG 55 este considerată neconstituțională, aleșii locali care au optat să-și schimbe partidul politic în conformitate cu aceasta, riscă să-și piardă mandatul și să returneze sumele de bani pe care le-au primit prin exercitarea ilegală a mandatului dintre momentul opțiunii și momentul în care OUG va fi declarată neconstituțională.
De asemenea, membrii ACL au luat hotărârea de a solicita prezența ministrului Justiției, domnul Robert Cazanciuc, în fața Comisiei juridice din Camera Deputaților, pentru a oferi argumentele pentru care acesta a avizat OUG 55/2014 și a-și prezenta părerea cu privire la punctul de vedere al Guvernului exprimat prin ministrul pentru Relația cu Parlamentul, care menționează faptul că deciziile Curții Constituționale, obligatorii conform Constituției, nu se aplică în anumite cazuri. Totodată, doamna deputat Cristina Pocora a reiterat solicitarea adresată majorității parlamentare de a pune pe ordinea de zi de luni, 8 septembrie, Legea Amnistiei și Grațierii pentru ca aceasta să fie respinsă definitiv.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 27 january 2022, 17:16
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro