Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
CIFRELE DOMNULUI PONTA

Stimați colegi, Victor Ponta vorbește mult. Peste tot, de la televiziuni, la mediul online. Vorbește despre toate și despre nimic, în același timp.

Dar Victor Ponta nu vrea să avem un dialog. Nu vrea să vorbim și noi. Nu vrea să vorbim despre cifrele guvernării sale, nu vrea să vorbim despre viața oamenilor și nu vrea să vorbim despre programul său. Nu vrea, pentru că nu are un program și pentru că nu îl interesează viitorul României. Singurele lucruri care îl atrag și în care își folosește toată energia sunt legate de câștigarea puterii totale și de punerea României la dispoziția baronilor și a șmecherilor corupți pe care dorește să-i grațieze.
Noi trebuie să vorbim, însă, despre aceste cifre, despre aceste realități. Trebuie să le discutăm, să le dezbatem și să propunem măsuri. Pentru că, de la aceste cifre, trebuie pornită orice discuție despre viitorul Președinte al României! Trebuie să vorbim despre aceste cifre pentru că, dacă nu o facem, nu vom avea viitor!
Absența politicilor publice în guvernarea PSD și a lui Victor Ponta, pe orice domeniu, produce efecte negative, pe termen mediu și lung, în rândul cetățenilor acestei țări, consider că este oportun ca, săptămânal, să vin în fața dumneavostră pentru a prezenta, printr-o declarație politică, cifrele și statisticile României reale.
În cadrul acestui demers parlamentar, doresc să trag un semnal de alarmă asupra lipsei de respect a guvenului Ponta față de tineri, angajați, copii, familie, pensionari, bolnavi, guvern Ponta care are 0 măsuri reale pentru protejarea acestor clase sociale.

Peste 40% șomajul real în rândul tinerilor!

Subiectul pe care doresc să-l abordez în acestă săptămână este legat de rata șomajului în rândul tinerilor și nemulțumirile pe care care aceștia le au în legătură cu lipsa de respect și dezinteresul pe care guvernanții îl afișează când vine vorba despre ei, indiferent de profesie sau gradul de pregătire al acestora.
Din cauza lipsei de politici pentru acestă categorie, prea mulți dintre tinerii români părăsesc țara alegând un viitor în orice alt loc, mai puțin acasă. Mult prea mulți dintre tinerii români aleg negarea realității înconjuratoare refugiindu-se în negura consumului de alcool, sau droguri. Visele, idealurile, speranțele lor se frâng cu dureri mai mari și lasă cicatrici adânci din cauza lipsei de interes a celor responsabili de soarta lor.
V-ați asumat, domnilor guvernanți, integrarea tinerilor pe piața muncii prin dezvoltarea de politici care să asigure un nivel ridicat de creștere și de ocupare durabilă a forței de muncă. V-ați asumat, de asemenea, crearea unui cadru instituțional stimulativ, un mediu economic necesar creării de locuri de muncă și reducerea ratei șomajului sub 5%, comparativ cu nivelul anului 2008.
Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat!
Avem tot mai mulți șomeri tineri!
Astfel, dacă rata șomajului în rândul tinerilor din țările OECD a ajuns la 15,7%, iar în țările UE a fost de 23,4% la începutul lui 2014, cu mici variații în ambele cazuri față de anul anterior, în România, deși, anul trecut, rata șomajului în rândul tinerilor era sub media europeană, în primul trimestru din 2014 această rată a atins 25,7%. Mai mare ca media europeană.
În concluzie, peste un sfert dintre românii care au rămas fără un loc de muncă au vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Așa arată datele Institutului Național de Statistică, iar cei mai mulți dintre aceștia provin din mediul urban.
25,7% sunt statistici, cifrele cunoscute, cifrele celor înregistrați. Dar, după aceste cifre, este un mare hău!
Când vorbim de România reală, nu România de la televizor prezentată de Victor Ponta, la șomajul statistic, se adaugă, conform diferitelor studii si anchete, cei inactivi, cei care au ieșit de sub incidența oricărei înregistrări statistice sau care nu au fost niciodată.
Circa 20% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani se află în situația de inactivitate, adică nu figurează ca șomeri, nu primesc nici un fel de asistență pentru integrare în muncă și nu sunt vizați de politicile active.
Mai grav decât atât este faptul că 94,3% dintre tinerii aflați în inactivitate nu caută un loc de muncă și nu ar fi dispuși să înceapă lucrul dacă li s-ar oferi un loc de muncă, probabil din cauza nivelului extrem de scăzut de salarizare oferită.
Diferența față de Uniunea Europeană rămâne la fel de mare și când vine vorba despre ocuparea locurilor de muncă. În România, tinerii sub 24 de ani depășesc cu greu 20 la sută, în timp ce trei sferturi dintre cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani ocupă un loc de muncă.
Datele plasează România ca fiind țara din UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă și nici nu sunt cuprinși în vreo formă de școlarizare. La nivelul UE, în această categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta însemnând aproximativ 1 din 5 tineri.
Toate acestea demonstrează lipsa de viziune în conturarea unor politici pentru tineret eficiente.
Nu ați întreprins nimic, domnilor guvernanți, pentru stimularea spiritului de inițiativă economică al tinerilor și pentru protejarea intereselor acestora într-un mediu economic fragil. Din acestă cauză, ați reușit să transformați acestă categorie în asistați sociali!
Este rușinos, doamnă ministru Rovana Plumb, că sub mandatul dumneavoastă cifrele demonstează lipsa de interes pentru această categorie, aș spune cea mai importantă în ceea ce privește viitorul României. Din acest motiv, alegerea tinerilor de a pleca către state care știu să le respecte drepturile obținute, nu ne mai miră. Acestă decizie se fundamentează pe încălcarea repetată a contractului social pe care statul îl are cu cetățenii săi.
Veți promite mult, domnule Ponta, în perioada următoare, dat fiind că vine o campanie grea pe care sperați să o câștigați! Vrem să vedem, însă, și fapte care să ajute categoriile socio-profesionale, măsuri cu adevărat benefice pentru oameni și care să nu aibă legătură cu interesul dumneavoastră electoral și cu legalizarea de metode care să încurajeze frauda electorală.
Cred, stimați colegi, că se impune o intervenție rapidă, în care măsurile din sfera educației și formării profesionale să fie secondate de unele în aria ocupațională. Cred că generarea unor politici bune pentru tineret este mai importantă ca niciodată, starea de ineficiență impusă de guvernul Ponta ducând într-un imobilitate dăunătoare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 ianuarie 2022, 21:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro