primit de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
Cifrele domnului Ponta: 42 lei/lună alocația pentru copii sau cum să-ți bați joc de viitorul României!

Doamna Cristina Pocora, purtător de cuvânt al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, susține, săptămânal, o declarație politică cu tema “Cifrele lui Ponta”. Astăzi, miercuri, 17 septembrie a.c, doamna deputat a abordat problema alocațiilor de stat pentru copii al cărui nivel actual este de doar 42 de lei/lună, echivalentul a 9 euro.

“Dacă săptămâna trecută, am abordat subiectul șomajului în rândul tinerilor, șomaj real nu statistic, care a ajuns la un procent colosal în țara noastră – aproximativ 40%, astăzi vă prezint date legate de nivelul alocației de stat și de necesitatea creșterii cuantumului acesteia, lipsa de măsuri însușită de dl. Ponta demonstrând clar faptul că acesta nu a înțeles că cea mai importantă categorie sunt copiii și tinerii, ei reprezentând viitorul României. Nivelul alocației de stat pentru copii, de 42 lei/lună, nu a mai fost actualizat din luna ianuarie 2009, deși indicele prețurilor de consum a crescut cu peste 20 de puncte procentuale. Astfel, cercetările demonstrează că, în prezent, în țara noastră, creșterea și educarea copilului necesită cheltuieli ce depășesc bugetul mediu al unei familii. Vorbim despre 3,6 milioane de beneficiari ale căror necesități sunt neglijate constant de către Guvernul actual și premierul Victor Ponta”, a declarat Cristina Pocora de la tribuna Camerei Deputaților.
În cadrul unei conferințe de presă susținută după prezentarea declarației politice, doamna deputat a exemplificat care este, de fapt, valoarea celor 42 de lei, sumă de care nu se pot cumpăra nici măcar produsele de bază necesare în alimentația unui copil. Astfel, cu cei circa 9 euro, cumperi dintr-un magazin cu prețuri medii doar 5 cartofi, 2 ardei grași, 10 ouă, 1 litru de lapte, o franzelă, un pui, o legătură de morcovi, 10 mere și o pungă de cereale. „Domnule Ponta, poți să trăiești o lună cu acești bani? Ce cumperi mai degrabă de cei 42 de lei pentru copil: hrană, o carte, medicamente, îmbrăcăminte, încălțămine…?”, îl întreabă doamna deputat pe premierul României.
“Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, cuantumul alocației în România este mult inferior. Astfel, în Austria, de exemplu, cuantumul crește în funcție de vârstă. Acesta poate pleca de la 105 euro și ajunge până la 152 euro, iar, pentru familiile cu 2 copii, cuantumul crește cu 12,8 euro/lună. În Irlanda și Danemarca, pentru primul și al doilea copil, alocația plătită de stat este de aprox 150 euro, iar, pentru următorii copii, alocațiile cresc la 180 euro, realizându-se astfel o bunăstare a familiei și o stabilitate demografică. Exemplele pot continua, însă, am să mă rezum la faptul că, la nivelul Uniunii Europene, media alocației de stat pentru copii este de 210 euro, în timp ce, în România, alocația unui copil nu depășește 9 euro, cifră care plasează țara noastră în coada listei la nivel mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului parlamentar al PNL.
Pe toată durata acestei zile, în semn de protest față de rușinoasa “cifră a lui Ponta”, doamna deputat Pocora va purta un tricou roșu inscripționat cu suma de 42 de lei pe care statul o alocă lunar pentru fiecare copil, o bătaie de joc pentru familiile din România și pentru viitorul țării.
Notă: Lista produselor cumpărate cu cei 42 de lei
 5 cartofi (0,938 kg)
 2 ardei grași (0,252 lei)
 10 ouă
 1 litru de lapte
 1 pâine
 1 pui
 legătură de morcovi
 10 mere (1,220 kg)
 pungă de cereale