Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
795 lei pensia medie – lipsa de speranță a pensionarilor din România

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi face parte din lungul șir al declarațiilor privitoare la realitățile românilor, la cifrele domnului Ponta, despre care acesta nu dorește să vorbească.

După ce am vorbit eu despre cum sunt ignorați tinerii și nu sunt susținuți pentru a avea un loc de muncă, după ce am vorbit eu despre cum nu îi pasă domnului Ponta de copii și menține alocația la 42 lei/lună, după ce săptămâna trecută vorbeam despre lipsa de politici publice și lipsa de respect manifestate față de persoanele cu dizabilități din România, în cadrul demersului meu parlamentar intitulat „Cifrele domnului Ponta”, aș vrea să vă vorbesc astăzi despre situația persoanelor vârstnice din România, atât de neglijate de actuala guvernare.
Am ales să vorbesc astăzi despre pensionari deoarece, maine, marcăm Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, eveniment care ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor. Probabil că mâine, atât Victor Ponta cât și Rovana Plumb se vor întrece în a vorbi despre cât îi susțin și îi respectă ei pe vârstnicii României, dar realitatea este: cât de puțin fac guvernanții pentru această categorie socială.

Domnule Ponta, Doamnă Plumb,

În mod normal, societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și să respecte drepturile lor, pentru ca aceștia să poată trăi în demnitate. Trebuie făcute sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații.
Ce le oferiți însă dumneavoastră acestor oameni care au muncit o viață întreagă? 0 politici pentru persoanele vârstnice, acestea fiind cu totul excluse din punct de vedere social. Ei trebuie să se descurce cu pensii mizere, mulți dintre aceștia ajungând să se împrumute pentru a supraviețui, pentru a-și asigura medicamente, operații sau hrana.
Nu-i mai mințiți pe pensionari cu indexări din 2015, nu-i mai mințiți pe pensionari că sunteți corecți cu ei când le returnați bani încasați de la ei în 5ani, nu-i mai amagiți pe pensionari cu promisiuni electorale, faceți ceva astăzi de care să se bucure!
Conform unui studiu făcut la nivelul UE, pensionarii din România sunt printre cei mai săraci din Europa, 19% din aceștia având venituri sub limita sărăciei. Pensia medie în România este printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro, ori comparând cu Luxemburgul, unde pensia medie ajunge la 3.000 de euro, adică de aproape 20 de ori mai mare decât a unui pensionar din țara noastră, ne dăm seama că suntem mult în urmă.
Și în Italia, Franța sau Spania, bătrânii au pensii mult mai bune ca în țara noastră, pensia din aceste țări fiind de aproximativ 5 ori mai mare decât în România.
Astfel, punctul de pensieeste de 790.7 lei, pensia medie este în România de 795 lei, adică 1,005 puncte și aproximativ 5 milioane de pensionari au pensii sub 1000 de lei și suferă din cauza lipsei dumneavostră de politici in domeniu, sistemul de pensii din România fiind unul intrat in faliment.

Domnule Ponta, Doamnă Rovana Plumb,

Pensia este un drept al cetățeanului care a contribuit ani de zile la sistemul de pensii, nu o pomană sau un ajutor de stat. Din cauza lipsei dumneavoastră de politici, (adică a dvs, a PSD, pentru că ați guvernat mulți ani această țară), trăim într-o țară, europeană, în secolul XXI, în care pensionarilor nu li se dă dreptul la o existență demnă. În timp ce milioane de români își duc traiul cu greu, dezmățul cheltuielilor clientelare din fonduri publice continuă, ministerele fac achiziții la suprapreț, companiile de stat cheltuiesc sume uriașe fără să aducă niciun profit la bugetul de stat.
Să nu mai vorbim despre faptul căpensia trebuie să reprezinte un factor de motivare și pentru salariații tineri. Motivarea și productivitatea depind de salariile pe care le primesc și de așteptările privind viitorul. În condițiile în care foarte mulți sunt șomeri sau sunt plătiți cu salariul minim pe economie, iar pensia se va menține la cele mai mici cote din UE, ne așteptăm ca migrația românilor să crească și mai mult. Și atunci cine va mai susține sistemul de pensii din România, care se bazează, așa cum știm cu toții, pe contributivitate?

Domnule Ponta, Doamnă Rovana Plumb,

Guvernul dumneavoastră trebuia să se ocupe de economia reală, de creșterea economică și de asigurarea locurilor de muncă pentru cei care trebuie să contribuie la susținerea fondului de pensii. Nu ați făcut nimic din toate acestea! Nu ați încercat să găsiți sumele necesare asigurării unui trai decent pentru cei aflați în nevoie, fie ei tineri, vârstnici, persoane cu dizabilități, mame sau copii, însă, ați găsit cu usurință fonduri pentrucei ce servesc intereselor dumneavoastră electorale și celor de partid.
Din acest motiv, săptămâna trecută, în fața sediului Guvernului, nenumărați vârstnici din toată țara și-au strigat neputința în fața dezinteresului dumneavoastră cerând „respect pentru pensionari, nu pomană!”. Principala lor revendicare se referă la actualizarea punctului de pensie, care pe legea veche era de 45% din salariul brut pe economie, iar acum, pe noul calcul reprezintă doar 34%. Indexarea pensiilor cu rata inflației, conform prevederilor legii, trebuia să fie principala dumneavoastră prioritate și, pentru că ați neglijat acest lucru, bătrânii au venit să vă reamintească că trăiesc sub limita decenței, după o viață întreagă de muncă cinstită. Cu lacrimi în ochi, umiliți și trădați, vârstnicii v-au cerut dreptul lor.

Domnule Victor Ponta, Doamnă Rovana Plumb,

Este important să nu mai considerațivârstnicii ca fiind o povară, ci o resursă. Ei nu exista pentru a fi îngrijiți, în calitate de indivizi, ei trebuie să-și poată expune nevoile, să spună care consideră că sunt problemele lor și să participe activ la propria lor îngrijire.
Trebuie să înțelegeți că odată cu fenomenul general de îmbatrânire a populației, țara noastră va trebui sa facă față unui număr și mai mare de pensionari, care, în afara riscului de batrânețe care ar fi trebuit să fie acoperit parțial de sistemul de securitate socială prin asigurarea unui venit decent reprezentat de pensie, au nevoie, în egală măsură, de două tipuri de suport - respectiv servicii sociale și medicale.
Trebuia să luați măsurile necesare modernizării acestor servicii dar și să asigurați incluziunea socială a persoanelor vârstnice în România.
Din păcate realitatea este sumbră, iar această categorie este cu totul marginalizată. Aceasta este România în care am ajuns să trăim. Este România lui Victor Ponta. România celor fără de speranță. Rușine să vă fie, domnule Ponta, pentru felul în care tratați cetățenii acestei țări!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 decembrie 2021, 9:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro