Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
PSD desființează instituții funcționale pentru a-și angaja membrii de partid!

Grupul Parlamentar al PNL a adresat, în data de 22 decembrie 2014, Avocatului Poporului, o cerere de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 86/2014, adoptată de Guvern în data de 17.12.2014.

Prin această ordonanță de urgență, Guvernul desființează Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, iar, în locul acestora, va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii.
Prin această Ordonanță de Urgență, dată repede, la finalul seniunii parlamentare, Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb și Premierul Victor Ponta transmit clar că tot ce mișcă trebuie să aibă culoare politică, că nu mai rămâne niciun șef în funcție, nici măcar în teritoriu, dacă nu are carnet PSD! Desființează instituțiile, schimbă organigramele și fac o instituție plină, de sus până jos, cu activiști de partid. Vor lucra în această instituție doar oameni care au "jurat credință sub steagul PSD&aliații” sau "au binecuvântarea" jupânilor PSD din județe.
Acest lucru demonstrează că PSD nu a învățat nimic din votul românilor din 16 noiembrie, nu a înțeles ca a face politică ALTFEL înseamnă a avea instituții care să funcționeze în folosul cetățenilor, nu să fie surse de răsplată pentru oamenii de partid. Această abordare ne arată clar că, în PSD, doar se vorbește despre reformare internă.
Prin acest act nomativ promovat, Rovana Plumb demonstrează încă o dată că, pentru PSD, Ministerul Muncii este folosit doar ca să rezolve interesele politice ale partidului. De aceea, spun că Rovana Plumb trebuie să demisioneze!
Este evident, în cazul acestei ordonanțe, că pentru interesul propriu, Guvernul nu a respectat principiului separației și echilibrului puterilor și a arătat un dispreț față de respectarea Constituției României și, implicit, a jurisprudenței Curții Constituționale.
În condițiile în care aceste instituții au funcționat și au dat un bun randament separat, este evident că, de fapt, scopul OUG nr. 86/2014 este acela de a înlătura funcționari publici ce ocupau în mod legitim funcții de conducere în aceste structuri, pentru ca, sub aparența înființării unor “funcții noi” și cu păstrarea atribuțiilor și responsabilităților ce reveneau funcțiilor desființate, să poată fi creat cadrul simulat al angajării pe aceste noi funcții a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenenței politice.
Conform Constituției, Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora, ori în cazul acestei ordonanțe, desființarea Inspecției Muncii nu are caracter de urgență și, mai mult, în loc să îmbunătățească activitatea din domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței, o supune controlului guvernamental și schimbărilor politice.
În acest fel, ordonanța încalcă și art. 6 din Convenția 81/1947 a Organizației Internaționale a Muncii, ratificată de România prin Decretul nr. 284/1973, care precizează că "personalul Inspecției va fi format din funcționari publici al căror statut și condiții de serviciu le asigură stabilitatea în funcție și independența față de orice schimbare guvernamentală și orice influență neprevăzută din afară."
Astfel, cerem Avocatului Poporului să facă demersurile legale, astfel încât articolul 5 al OUG 86/2014 să fie declarat neconstituțional.

Sesizare Inspectia muncii

Monitor oficial nr. 920/2014

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 0:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro