Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
Legături:
www.cristinapocora.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cristina-Ancuța Pocora > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
PSD îi tratează cu cinism și în bătaie de joc pe foștii deținuți politici

Simțind că pierd puterea, liderii PSD vin cu o nouă șmecherie. După ce în campaniile electorale Victor Ponta și PSD au promis de toate pentru toți, au dat chiar și legi care să le întărească promisiunile, dar nu le-au bugetat și aplicat niciodată, pentru că nu aveau acest lucru în intenție, acum vin și prorogă termenul de aplicare pentru perioada în care PSD nu va mai fi la guvernare.

Cu această șmecherie PSD a venit și în fața foștilor deținuți politici.
Ieri, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a fost dezbătut proiectul Guvernului care vizează mărirea indemnizațiilor foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști. Vorbim despre un proiect al Guvernului promovat încă din luna noiembrie a anului 2014, în campanie electorală, înainte de a fi adoptat Bugetul României, proiect care viza dublarea acestor indemnizații de la începutul anului 2015. Dar, pentru că era doar o promisiune electorală cu haină de lege, nu a fost luată în considerare de PSD pentru alocarea bugetară.
Acum, când PSD și Victor Ponta știu că pleacă în opoziție, continuă șmecheria, dând dovadă de mult cinism prin aruncarea unei fărâme de speranță foștilor deținuți politici și propunând amânarea termenului, urmând ca indemnizațiile acestora să fie majorate începând cu 1 iulie 2015. Prea târziu, însă, pentru majoritatea foștilor deținuți politici ale căror pensii sunt de 10 ori mai mici decât cele ale torționarilor lor.
Conform datelor statistice, în anul 2009 numărul beneficiarilor acestui decret era 63.259, în 2010 erau 62.178, în 2012 erau 55.901, iar în 2013 mai erau 54.378. Vorbim despre cinism și bătaie de joc în condițiile în care cifrele îi arată clar doamnei Rovana Plumb, domnului Victor Ponta și tuturor, că în decembrie 2013 au murit 325 de deținuți politici, în ianuarie 2014- 400. Câți oameni mor cu această speranță din noiembrie 2014, când s-a dat legea, până în iulie, când zic acum doamna Plumb și domnul Ponta că o vor aplica?!
Partidul Național Liberal consideră că, în aceste condiții, când numărul beneficiarilor acestui Decret-lege este în continuă scădere, chiar și data de 1 iulie a acestui an este foarte îndepărtată pentru aceste persoane în vârstă ale căror venituri sunt foarte mici în raport cu suferințele îndurate.
Facem apel la Guvernul Ponta și parlamentarii majorității controlate de PSD să renunțe la a mai amăgi românii cu proiecte de lege pe care apoi le sucesc cum vor în Parlament și le amână aplicarea. PSD și Victor Ponta trebuie să își respecte cuvântul dat în fața foștilor deținuți politici, cărora le datorează, conform proiectului legislativ, mărirea indemnizației la care acești oameni au dreptul ca o minimă compensație pentru teroarea și chinurile îndurate în groaznicele temnițe ale regimului comunist.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 ianuarie 2022, 21:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro