Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gabriela-Maria Podașcă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Pocora (Grup PNL)
Îi solicit ministrului Transporturilor să analizeze și să ia măsuri urgente și ferme in legătură cu redeschiderea rutei feroviare între Fetești-Țăndărei-Slobozia

Pe această cale, printr-o întrebare, i-am prezentat domnului ministru, Sorin Bușe, situația extrem de gravă creată la nivelul județului Ialomița prin închiderea acestei rute de transport.

dd>Peste 50% din populația județului Ialomița este afectată de această decizie, efectele fiind extrem de grave asupra cetățenilor care sunt dependenți de relația cu municipiul reședință, Slobozia, trenul fiind pentru ei un mijloc de transport sigur și pe care și-l permit.

Prin închiderea acestei rute feroviare au de suferit atât navetiștii care zilnic trebuie să ajungă la locurile de muncă, cât și copiii care trebuie să se deplaseze către unitățile de învățământ.
Pentru aceste comunități orice altă variantă de transport este mult mai costisitoare, atât din punct de vedere financiar, cât și al timpului alocat.
Poate domnul ministru nu știe că pentru o călătorie pe calea ferată un pensionar plătea 3,5 lei de la Fetești la Slobozia, în schimb dacă apelează la transportul rutier plătește 12 lei, o creștere mare pentru bugetul unui pensionar care, practic, nu mai poate beneficia de un drept acordat de stat, și anume reducerea costului de călătorie pe calea ferată.
În aceeași situație se regăsește și un elev care avea reducere la transportul pe calea ferată sau persoanele cu handicap și însoțitorii acestora. Închiderea rutei feroviare între Fetești-Țăndărei-Slobozia a fost o lovitură grea pentru populația județului Ialomița si îmi doresc ca domnul ministru să facă o analiză serioasă și să găsească soluții pentru a remedia situația.
I-am atras atenția domnului ministru că, practic, se încalcă drepturi garantate de legile acestei țări, iar dacă aceste categorii de persoane nu pot beneficia de reducerile acordate prin lege pentru transportul pe calea ferată, avem o problemă gravă pe care are obligația să o rezolve. Un alt efect extrem de îngrijorător al lipsei unei legături feroviare directe intre aceste localități este și creșterea ratei de abandon școlar.
Sper ca domnul ministru să înțeleagă impactul negativ al acestei măsuri asupra căreia nu s-a mai revenit și, mai ales, să țină cont de faptul că locuitorii județului Ialomița își doresc și au nevoie urgent ca pe această rută să fie reintroduse trenurile.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 17:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro