Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Activité parlementaire
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
discours
vote
2008-2012 (dep.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Georgian Pop > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Ancuța Pocora (Grup PNL)
PNL susține familia și aduce modificări de substanță legii privind indemnizația pentru creșterea copiilor

PNL susține familia și creșterea natalității, iar în acest sens a promovat, astăzi, în cadrul Comisiei de muncă din Camera Deputaților, modificări substanțiale privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor. Prin aceste noi reglementări sperăm să încurajăm părinții, mai ales familiile tinere active ce își doresc copii.

Principala modificare adusă legislației vizează eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Calculul indemnizației se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. De asemenea, în situația în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă stabilită - indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.
Ne propunem ca prin această lege, care va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016, după ce Guvernul va face rectificarea și va bugeta aceste măsuri, să facem un prim pas în vederea diminuării declinului demografic, o problemă gravă a societății noastre din ultimii ani și să susținem financiar cuplurile care își doresc să aibă copii. Prin amendamentele formulate, pe de o parte susținem mama și familia, iar pe de altă parte stimulăm reîntoarcerea mamei în câmpul muncii atunci când aceasta consideră că este momentul oportun.
Legea a primit raport favorabil și urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților. Prin urmare, fac un apel către colegii parlamentari din întregul spectru politic, ca la momentul dezbaterii în plen, să o voteze în forma pe care am agreat-o în cadrul comisiei de muncă.
Reafirm, pe această cale, că adoptarea celor mai bune măsuri de încurajare a natalității din România reprezintă o prioritate zero pentru parlamentarii liberali.
Revizuirea Legii privind indemnizația pentru creșterea copilului reprezintă un proiect pe care îl susțin de multă vreme. Consider că orice efort bugetar ar presupune el este justificat prin faptul că acești bani reprezintă, de fapt, o investiție în viitorul României prin susținerea familiei și prin creșterea natalității. Avem nevoie de măsuri urgente în acest sens! Adoptarea acestor reglementări reprezintă, însă, doar un pas necesar, dar insuficient. Este nevoie de un pachet mult mai amplu de politici pentru a crește efectiv natalitatea și a veni în sprijinul tinerelor familii.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie vendredi, 12 ao?t 2022, 12:30
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro